Gyimesivel tárgyaltak a választási együttműködésről Berényiék a Szövetség MKP nevében, szinte teljes a hírzárlat

2023. március 10. - 13:20 | Belföld

Csak egy szűkszavú nyilatkozatban tájékoztatott a Szövetség MKP Gyimesi György (OĽaNO-frakció) parlamenti képviselővel folytatott tárgyalásaikról. Részleteket nem árultak el, és azt sem volt könnyű kideríteni, hogy tegnap (csütörtök) vagy ma találkoztak-e. Állítják azonban, hogy lesz folytatás.

Gyimesivel tárgyaltak a választási együttműködésről Berényiék a Szövetség MKP nevében, szinte teljes a hírzárlat
Forró és Gyimesi már decemberben is "ittak egy kávét". Most Berényi József és Bárdos Gyula is ott volt a megbeszélésen.Fotó: Facebook/GyimesiGyörgy

Csak egy rövid sajtóhírben adott tájékoztatást pénteken a Szövetség Magyar Konzervatív Platformja (SzMKP) a Gyimesi György (OĽaNO-frakció) parlamenti képviselővel folytatott tárgyalásaikról. A megbeszélést péntekre tervezték, ahogyan azt lapunk is írta, de mint kiderült, már csütörtökön megtartották. A pontos időpont a hírből nem derül ki, és a delegáció tagjai nem válaszoltak megkeresésünkre.

Az együttműködésről, a listás helyeről tárgyaltak

Gyimesivel végül nemcsak Berényi József platformelnök, hanem egy egész tárgyalódelegáció találkozott. Berényi mellett részt vett a megbeszélésen Forró Krisztián, a Szövetség elnöke és Bárdos Gyula, a Szövetség elnökségének tagja is, de mint írják „az MKP Platform részéről”, ők mindhárman az SzMKP tagjai. A tájékoztatás szerint a több mint egy órás találkozón a „szeptember 30-án esedékes parlamenti választásokon való együttműködésről” tárgyaltak.

Emellett azonban szó esett a Szövetség platformjainak szerepéről is.

„A résztvevők megvitatták a platformok szerepét a szövetségi jelöltlista összeállításánál. Tájékoztatás hangzott el az MKP Platform helyeiről a közös listán” – áll a nyilatkozatban.

Beszéltek a lassan kezdődő választási kampányról is. „A jelenlévők értékelték a kialakult politikai helyzetet és megállapították, hogy közös a céljuk abban, hogy a magyarság és Dél-Szlovákia a lehető legerősebb képviselettel rendelkezzen a parlamenti választások után” – írták a nyilatkozatban.

A tárgyalások részleteiről semmit sem árultak el, csak a végeredményről fognak tájékoztatni.

„Mivel a megbeszélésen kiderült, még vannak nyitott kérdések az együttműködést illetően, a tárgyalófelek a jövő héten újra tárgyalóasztalhoz ülnek” – áll a nyilatkozatban.

Mikor is volt a megbeszélés?

Az előzetes információk alapján a két fél pénteken találkozott volna Dunaszerdahelyen. Berényi József csütörtökön este még jövő időben beszélt a megbeszélésről.

„Lesz. ... Senkinek nem árultuk el sem a helyszínt, sem az időpontot” – mondta a Paraméternek csütörtökön Berényi.

Forró Krisztián ma (pénteken) csak annyit válaszolt az időpontra vonatkozó kérdésünkre, hogy ő tegnap találkozott Gyimesivel. Berényi ma nem akarta „kommentálni” a még találkozó időpontját sem, Bárdos Gyula sem árulta el az időpontot.

Gyimesivel korábban már találkozott Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, akkor is szóba került Gyimesi felvétele a Szövetség választási listájára. Meg nem erősített információk szerint Gyimesinek az utolsó, 150. helyet ajánlották a Szövetség listáján, ahogyan ez az OĽaNO-ban is szokás a párt vezetői és az ismertebb politikusai esetében, de ő a Szövetség listáján inkább listavezető lenne. Ez a pozíció az SzMKP-é, vagyis feltehetően Forró Krisztiáné az egyesülési tárgyalásokon született megállapodás alapján.

- lpj -