A Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökségnek fenntartásai vannak a Szputnyik V vakcina alkalmazását illetően

2021. április 1. - 19:50 | Belföld

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökségnek (ŠÚKL) fenntartásai vannak a COVID-19 betegség ellen kifejlesztett Szputnyik V vakcina alkalmazását illetően. Erről a Sme napilap tájékoztatott csütörtökön. Az ügynökség hivatalosan még nem erősítette meg az állásfoglalást. Bővebb tájékoztatást keddre, április 6-ra ígért.

A Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökségnek fenntartásai vannak a Szputnyik V vakcina alkalmazását illetően
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Továbbra is érvényes, hogy folynak a szóban forgó vakcina laboratóriumi tesztjei, ezek eredményéről átfogó tájékoztatást fogunk adni” – közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője a TASR hírügynökséggel csütörtök este.

Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem hagyta jóvá az orosz vakcinát, az oltóanyag a ŠÚKL értékelésétől függetlenül is alkalmazható Szlovákiában.

Marek Krajčí (OĽaNO) volt egészségügy-miniszter kivételes engedélyt adott a Szputnyik V vakcinára. Azoknak, akik ezzel a védőoltással oltatnák be magukat, alá kellene írniuk egy nyilatkozatot.

A Szputnyik V vakcinát egy szentmihályfalvi (Šarišské Michaľany) létesítményben is tesztelték tengerimalacokon és egereken. A biztonsági vizsgálat célja az esetleges nem kívánt szennyeződések kimutatása volt, melyek a gyártás során keletkezhettek. A teszt sikeres volt.

Szlovákia összesen kétmillió Szputnyik V védőoltást vásárolt. Az orosz vakcina beszerzése feszültséget gerjesztett a koalíción belül, amely a kormány átalakításához vezetett.

TASR