Gyógyszereket készítenek a komáromi kórházban, hogy pótolják a hiányt

Orvosságokat készítenek a komáromi kórház gyógyszerészeti laboratóriumában, hogy pótolják a hiányt, ugyanis akadozik az ellátás. Az orvosok és a gyógyszerészek az eredeti gyógyszerek azonos hatóanyagait használják a készítményeket előállításához.

Gyógyszereket készítenek a komáromi kórházban, hogy pótolják a hiányt
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Komjáthy Hajnalka, a kórházi gyógyszertár vezető gyógyszerésze elmondta, az országban huzamosabb ideje hiány mutatkozik egyes citosztatikumokból, fertőzés elleni készítményekből, vérből készített gyógyszerekből és más orvosságokból is.

„A betegek azonban nem maradhatnak gyógyszer nélkül, és biztosnak kell lenniük abban, hogy a patikus időben előteremti számukra. Ezért igyekszünk mindig több gyógyszert rendelni, a másik lehetőség pedig az, hogy valahogy pótoljuk a hiányt. Képesek vagyunk előállítani például metrodizanol vagy kálium-klorid tartalmú kapszulákat, lidokaint tartalmazó kenőcsöt, különféle kúpokat vagy szemcseppeket” - mondta Komjáthy Hajnalka. Hozzátette, hogy szinte naponta készítenek gyógyszert és hetente újabb és újabb saját recepttel állnak elő.

„Az AGEL SK, amely a komáromi kórházat is működteti, már huzamosabb ideje szembesül néhány létfontosságú gyógyszer hiányával országszerte. Igyekszünk megoldani a helyzetet, hogy a páciensek időben hozzájussanak a gyógyszerekhez, és ebben a kórházi gyógyszerészeink kulcsfontosságú szerepet játszanak” - közölte Michal Pišoja, az AGEL SK igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója.


TASR