A gyógyszerfüggőség ugyanolyan veszélyes, mint a kábítószer

2021. október 23. - 14:00 | Belföld

A gyógyszerfüggőség betegségnek számít, amit szakember felügyelete alatt kell gyógyítani.

A gyógyszerfüggőség ugyanolyan veszélyes, mint a kábítószer
Fotó: TASR - illusztráció

Minél tovább tart a függőség, annál hosszabb és komplikáltabb lesz az adott anyagról való leszokás - figyelmeztet az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL).

Azokat a gyógyszereket, amikre rászoktunk, egyáltalán nem egyszerű, és sokszor nem is lehetséges egyik napról a másikra letenni.

"Erős elvonási tünetek veszélye fenyeget ilyenkor, és a legsúlyosabb esetekben ezek akár halálhoz is vezethetnek"

- magyarázza a teljes megvonás lehetséges következményeit a ŠÚKL.

A függőség gyógyítása, vagyis a leszokás általában a gyógyszeradag fokozatos és folyamatos csökkentésével történik. Valamikor "pótgyógyszerre" is szükség van - ilyenkor egy másik, kevesebb kockázatot rejtő pirulával helyettesítik a függőség tárgyát képező készítményt.

A gyógyszerfüggőség kezelése általában ambuláns módon történik, tehát a páciens ellenőrzésekre jár az illetékes orvos rendelőjébe. Ritkán, de súlyos esetekben előfordul, hogy a páciens kórházi kezelésre szorul.

A gyógyszerekről való leszokás esetében ajánlott a nem gyógyszeres kezelés is, vagyis a pszichoterápia és a különböző csoportos foglalkozások látogatása - állítják a szakemberek.

Egyúttal fontos megjegyezni azt is, hogy a gyógyszerfüggőség esetében is a legjobb "gyógyszer" a megelőzés. A tablettákat és gyógykészítményeket az orvos által felírt mennyiségben szabad csak fogyasztani, és soha nem javasolt bevenni olyan gyógyszert, amit nem nekünk írt elő az orvos.

(TASR/parameter)