Gyökeres változásokat az agráriumban

2016. március 2. - 15:16

Ha észszerűen hasznosítanánk az uniós forrásokat, akkor a szlovákiai agráriumban legalább 200 ezer ember dolgozhatna, a jelenlegi 47 ezer helyett, ráadásul mindannyian tisztességesen megélhetnének – hangsúlyozta Csicsai Gábor a polnoinfo.sk internetes portálon megjelent nagyinterjúban, amelyben a szlovákiai mezőgazdaság jelenlegi állapotáról és gyökeres változásokat igénylő személyes elképzeléseiről kérdezték.

A Híd szakpolitikusa a főleg a hazai szakemberek által nagy számban látogatott portálnak kifejtette: tarthatatlan az ágazat jelenlegi szerkezete, mert a nagy farmok aránya 80, a kisvállalkozásoké pedig mindössze 20 százalék.

„Ezt mielőbb legalább fele-fele arányra kellene megváltoztatni. „A Smer-SD elhibázott vagy éppenséggel tudatos agrárpolitikájának következményeként több tízezer hektár termőföldet birtokló társaságok tartják markukban az agráriumot, ahol hovatovább már nincs mit privatizálni. Szlovákia lassanként az újkori gyarmatok, a néhai India, vagy az afrikai államok sorsára juthat. Ugyanis a Smer-SD csak amolyan kirakatpolitikaként hirdette meg a vidék fejlesztésének, a fiatal gazdák támogatásának a programját, valójában azokat a nagy cégeket juttatja további előnyökhöz, amelyeknek vezetői a kormánypárt holdudvarába tartoznak. Ezek a cégek az egyesült államokbeli agrárszektor mintájára nagy területen a lehető legnagyobb hozamokra és haszonra törekedve tevékenykednek, nem törődve a vidék hagyományaival, adottságaival, még a környezetvédelmi szempontokkal sem“ – fejtette ki a képviselő.

Csicsai Gábor szerint ezek nagy cégek valósággal kizsigerelik a termőföldet és a tájat, nem hajlandók beruházni olyan szakterületekbe, amelyek emberi munkát igényelnek. Ilyen az állattenyésztés, a kertészet és a gyümölcstermesztés.

Élhetőbb Dél-Szlovákiát akarunk gyermekeinknek és önmagunknak! Ehhez olyan parlamenti képviselőkre van szükség, akik küzdeni fognak azért, hogy odahaza, szülőföldünkön legyen minél több embernek munkája, tisztességes megélhetése. Az Ön segítségére is szükség van, hogy újra jó legyen élni, dolgozni, gyermeket nevelni!Chceme lepšie Južné Slovensko pre nás, pre naše deti! Vráťme sa k tomu, čo sa dopestuje, dochová na našej rodnej zemi. Vidiek by mal byť miestom, kde je dobré nielen bývať, ale žiť, pracovať a vychovávať deti! Vaša podpora je dôležitá!

Posted by Csicsai Gábor on Sunday, February 28, 2016

„A nagy cégek megfeledkeznek arról is, hogy az agrárium feladata nem csupán a lehető legnagyobb haszon hajszolása. Fontos szempont a vidék jellegének, a táj adottságainak, a jelentős szellemi értéket is felmutató hagyományoknak a megőrzése, vagyis a vidéki élet mai igényeknek megfelelő feltételeinek megteremtése – hangsúlyozta a Híd agrárszakértője, aki szerint Szlovákia leginkább a francia gyakorlatot követhetné, ahol az állam a termények helyi, vagy az adott régióban való feldolgozását támogatja. Ennek eredményeként gyönyörű tájak, kiváló minőségű termékek jellemzik a francia vidéket, ahonnan nem vándorolnak el az emberek, mert a családi farmok és más társulások jó és biztos megélhetést nyújtanak.

„Ha ezt a példát követnénk, akkor a jelenlegi 47 ezerhez képest legalább 200 ezer ember élhetne meg nálunk a mezőgazdaságból, amelynek szerves része lenne a helyi és a regionális feldolgozóipar, valamint a vidéki turizmus. Ez egyáltalán nem elérhetetlen cél, mert sok rátermett, tehetséges, munkaszerető vállalkozó és más szakember él Dél-Szlovákiában, akiknek megfelelő körülményeket kell teremtenünk az érvényesülésükhöz. Ehhez újra kell gombolni azt a bizonyos mentét, vagyis sokkal átgondoltabb és célirányosabb agrárpolitika szükséges, amely észszerűen sáfárkodik a költségvetési pénzekkel, miként a jelentős uniós forrásokkal is. Egyetlen célja a szlovákiai vidék, az agrárium felkarolása, nem pedig a párthaverok és más lakájok bankszámláinak további hízlalása, szülőföldünk tönkretétele. Ezekhez a gyökeres változásokhoz szükséges első lépést március 5-én tehetjük meg, ha elmegyünk szavazni és nem azokra voksolunk, akiknek a vidék és a mezőgazdaság nem jelent mást, mint a gátlástalan haszonszerzés egyik eszközét“ – mutatott rá a Híd parlamenti képviselőjelöltje.

(PR)