A gyomrunkhoz fél éve egy ablakon át vezet az út – kávézók, éttermek tulajdonosait kérdeztük Dunaszerdahelyről és Komáromból

2021. április 26. - 07:00 | Régió

Hosszú kényszerszünet után végre megnyithatnak az éttermek teraszai április 26-án. A megszorításokkal és korlátozásokkal terhes időszak megviselte a tulajdonosokat, alkalmazottakat egyaránt. Voltak, akik nagy veszteségek árán, de megtartották a személyzetet, voltak, akik elbocsátásokra kényszerültek, mindenesetre egy dolog közös: mindenki nagy örömmel fogadta a híreket.

A gyomrunkhoz fél éve egy ablakon át vezet az út – kávézók, éttermek tulajdonosait kérdeztük Dunaszerdahelyről és Komáromból
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

„Mi fél évig teljesen zárva maradtunk”

Különböző módon reagáltak kávézók és éttermek az október második felében, lényegében fél évvel ezelőtt meghozott intézkedésekre. Akkortól az emberek ugyanis tulajdonképpen nem látogathatták a vendéglátóhelyeket.

„Mi fél évig teljesen zárva maradtunk. Mivel a teraszunk eléggé huzatos, a hideg őszi időjárás már nem a kellemes kávézást szolgálta volna. Úgy gondoltuk, hogy ha teljesen kikapcsoljuk a gépezetet, akkor talán kisebb mínuszunk lesz. Igaz, a bevételünk így 100%-ban lecsökkent, de a fenntartási költségeink is jóval alacsonyabbak lettek” – árulta el Bögi Mónika a dunaszerdahelyi Budapest kávézótól.

Hozzátette, próbáltak pozitívak maradni és új ötletekkel nekivágni a tavasznak, éppen ezért rendszeresen újdonságokat kívánnak bevezetni a kínálatukba is. Idén ősszel pedig a teraszukra is felújítás vár, hogy meghosszabbítsák a kinti szezont.

„Két hete mi is kinyitottunk, elviteles üzemmódban, hogy fokozatosan tudjuk felkészülni az újranyitásra. Ezalatt és ezt megelőzően teszteltük az újdonságokat. Jó volt újra látni a vendégeinket.A sok szeretet és biztató szó,amit kaptunk, pozitív hozadéka ennek a hosszú és nehéz időszaknak” – húzta alá.

A hétfői nyitástól kezdve arra számít, többen nagyobb társaságokban érkezhetnek majd, mivel az elmúlt félévben ezek a közös pillanatok, mint az iszogatás a barátokkal, kimaradtak.

Felére csökkent a forgalom

A Budapesttel ellentétben az októberi szigorítások után is meghagyták az elviteles üzemmódot a Vespressónál. Szabó Rudolf tulajdonos közölte, hogy ezt az elején kicsit nehéz volt megszokni, de igyekeztek a megszokott minőséget nyújtani. „Tudtuk, hogy ez az időszak a megmaradásról fog szólni, ezért optimalizálnunk kellett a költségeket. A kolléganővel váltakozva dolgoztunk, ezzel nemcsak a kiadásainkat tudtuk csökkenteni, de az egészségünket is jobban meg tudtuk óvni” – szögezte le.

Közölte, a megszorítások miatt a forgalom mintegy 40-45%-kal esett vissza, a nyereség ugyancsak a felére. „Pozitívumnak talán azt tudnám felhozni, hogy a vendégeinktől ebben az időszakban is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, ami nagy erőt adott nekünk a további munkához” – húzta alá.

Egy éven belül már másodszor nyitják újra a teraszt, és mint mondta, ott szeretnék folytatni, ahol októberben abbahagyták.

„Tudtuk,hogy ez az időszak teljesen más lesz”

A dunaszerdahelyi Street étterem októberben azonnal váltott, vendégeik elviteles és kiszállításos formában juthattak hozzá ételkínálatukhoz.

„Tudtuk,hogy ez az időszak teljesen más lesz és nem lesz könnyű, de alkalmazkodtunk, lerövidítettük a nyitvatartásunkat hétköznap, a hétvégén pedig zárva tartottunk. Vendégeink száma megcsappant, de nagyon sokan kitartottak mellettünk ebben a számunkra nehéz időszakban is, amiért nagyon hálásak vagyunk” – hangsúlyozta Molnár Natália étteremvezető.

Az elmúlt félévben szavai szerint elsősorban az ebédek, a menü időszaka volt intenzív. Személyzetüket sikerült megtartani, némelyikük épp az ételek kiszállításában vett részt. „Hétfőtől megnyitjuk a teraszt, pár asztalunkkal, reméljük, az időjárás kedvezően fog alakulni, mivel a mi teraszunk teljesen nyitott. Ételkiszállításunk addig megmarad, míg a benti részt nem nyithatjuk újra” – árulta el.

Hasonló helyzetben volt a szintén dunaszerdahelyi Tabu Grill & Bar. „Sajnos a járványhelyzet nem sok pozitív dologgal gazdagított, de szerencsére azok a vásárlók, vendégek, akik a járvány előtt gyakori vendégeink voltak, kitartottak mellettünk, és továbbra is minket választottak, ha az ebéd vagy vacsorakérdés felmerült” – fogalmazott az étterem vezetője.

Az őszi zárás óta lényegében kiszállítással juttatták el vendégeikhez az ételeiket, illetve kiadóablak híján az ajtóban vehették azt át előzetes egyeztetés után. „A terasznyitást mi is izgatottan várjuk, hiszen sok törzsvendégünk otthonról dolgozott, távolabb Dunaszerdahelytől, a nagy szünet után így most ők is visszatérhetnek hozzánk” – fogalmazott.

Bizonytalan időszak következik

Vas Ferenc komáromi étterem- és szállodatulajdonos szerint az előttük álló hetek is még a bizonytalanságról szólnak majd. „Az eddigi korlátozások sajnos erősen sújtották a gasztroszektort. Mi próbáltuk megtartani minden alkalmazottunkat, nehéz időszakot éltünk át. Nem tudjuk, mi lesz, de nagyon várjuk már a nyitást. Nem tudjuk, mennyire maradnak az emberek otthon, mennyire mozdulnak ki, mi 100%-ban felkészültünk“- mondta.

Bár az étterem beltere 60 férőhelyes, a teraszon csak 30 vendéget tudnak fogadni. Szerinte hátrányt jelenthet, hogy a frissen nyíló, újabb és divatos éttermek felkészültek erre az eshetőségre, így több embert tudnak fogadni a teraszokon. „A korlátozások alatt is nyitva voltunk, kiszállítottunk, néha sikeresen, néha kevésbé. Ebből próbáltuk eltartani az alkalmazottainkat, bár nagy veszteségekkel járt ez az időszak“ - tette hozzá.

Mindenkit elbocsátottak, nehéz őket visszacsábítani

Karácsony Balázs két étterem üzemeltetésében is szerepet vállal, az egyikben áttértek kiszállításra a korlátozások hónapjai alatt, a másikat viszont teljesen bezárták. A személyzetet sajnos nem tudták megtartani, így abba a problémába ütköznek, hogy jelenleg sem áll annyi ember a rendelkezésükre, mint előtte.

„Számoltunk vele, hogy nem mindenki jön vissza, akinek megszűnt a munkaviszonya. Szerencsére vannak, akik örömmel visszajöttek, viszont rengeteg új alkalmazottat kellett felvennünk, akiket be kell tanítani, tehát sok munka vár ránk“ – nyilatkozta, hozzátéve, egyik alkalmazottjuk ráadásul külön feladatot is kap az ajtónál.

„Az étterembe való belépésénél be kell mutatniuk a vendégeknek, hogy van egy hétnél nem régebbi negatív tesztjük, vagy átestek a víruson“ - magyarázta el Balázs. Továbbra is keresik az új embereket, hogy mielőbb akkora létszámmal rendelkezzenek, mint tavaly nyáron, illetve a bezárás előtt.

(ha/szt)