Győri dílerek elfogása vezetett a csallóközi drogkartell lebukásához

Főként marihuánatermesztéssel és metamfetamin előállításával foglalkozó győri-csallóközi drogkartell tagjait tartóztatták le múlt kedden (szeptember 18.) a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) munkatársai.

Győri dílerek elfogása vezetett a csallóközi drogkartell lebukásához
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Rendőrségi felvételek)

Ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, Dunaszerdahelyen a város közepén, fényes nappal csapott le a rendőrség az egyik gyanúsítottra. Michal Slivkától, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, a NAKA aznap összesen nyolc személyt tartóztatott le a Dunaszerdahelyi és a Galántai járás területén véghezvitt rajtaütések során.

"A drogellenes akció során 26 objektumban - házban, garázsban, autóban, kertben - zajlott házkutatás. Likvidálásra került egy ültetvény, melyen 68 darab, 1,2-3,5 méter magas marihuánatövek nőttek. A rendőrök lefoglaltak három kilogrammnyi, már feldolgozott marihuánát, melynek feketepiaci értéke 33 és 49 ezer euró között mozog. A kenderen kívül 100 gramm, kb. 5,5 ezer eurót érő pervitint is találtak"

- tájékoztatta a Paramétert Michal Slivka.

A razzia során a zsaruk marihuánatermesztéshez használt eszközöket, mint például lámpákat, fénycsöveket, ventillátorokat, szárítót, szellőzőberendezést, digitális mérlegeket, fecskendőket is elkoboztak, valamint bizonyítékként foglalták le a gyanúsítottak mobiltelefonjait és számítógépeit, de még az ellenőrzések során talált készpénzt is - amely 700 ezer forintnyi magyar fizetőeszköz mellett összesen 37 ezer euróra rúgott.

Az egyik házkutatás során egy kiskaliberű, hangtompítóval és távcsővel felszerelt puskát is találtak.

Az illetékes rendőrségi vizsgálótiszt hét személyt gyanúsított meg kábítószerrel kapcsolatos bűncselekménnyel. A hét gyanúsított - Sz. Drahomír (38 éves), K. Pál (48), O. Tamás (36), Š. Marián (59), T. Péter (29), Cs. Zoltán (34), és D. Dávid (31) - mindegyikét vizsgálati fogságba helyezték a hatóságok. Amennyiben a marihuána és metamfetamin előállításával, birtoklásával és terjesztésével gyanúsított személyek bűnössége a bíróság előtt is beigazolódik, nagyon súlyos, 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztés róható ki rájuk.

A magyar zsaruk segítettek

Egy héttel a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban tartott razzia előtt a magyarországi rendőrök is drogellenes akciót tartottak a Csallóközhöz közeli, magyarországi határvidéken.

"A rendőrök a látókörükbe került metanfetaminnal üzletelő magyar bűnözőkből álló csoport ellenőrzése közben felderítették, hogy a hálózat egyes szálai Szlovákiába vezetnek. Ezeket az információkat a nyomozók átadták szlovák kollégáiknak. A drogkereskedő szervezet felszámolása érdekében a két ország hatóságai között példátlan együttműködés alakult ki" - áll a police.hu közleményében.

A magyar-szlovák együttműködés eredményeképpen a rendőrök megállapították, hogy a magyarországi dílerek egy 24 éves dunaszerdahelyi férfitól vásárolták a kábítószert.

A nyomozati és felderítési adatok megosztásának köszönhetően a zsaruknak sikerült feltérképezni a teljes hálózatot, valamint azt, hogy a Magyarországon értékesített kábítószer deponálását egy 56 éves férfi végezte Győrben, és egy szintén győri 37 éves férfi a terjesztésben vett részt.

A magyar hatóságok szeptember 12-én elfogták a csallóközi-győri drogkartell két említett, magyarországi tagját, a hozzájuk köthető ingatlanokban pedig házkutatásokat végeztek, melyek során 8 kilogramm hasist, 1,2 kilogramm metamfetamint, fél kiló amfetamint, kokaint és kábítószergyanús tablettákat, illetve azok előállításához szükséges tablettázógépet, valamint nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le.

Az akció során sikerült leleplezni a bűnözői csoporthoz köthető győri droglabort is, ahol 100 liter kábítószer gyártásához szükséges alapanyagot, valamint egyéb előállítási eszközöket találtak és foglaltak le.

Az említett két magyarországi gyanúsítottakat - szlovák "kollégáikhoz" hasonlóan - szintén vizsgálati fogságba helyezték az illetékes szervek.

(parameter)