Gyorsabban olvadnak az alaszkai hegyi gleccserek, mint az elmúlt 400 évben

Gyorsabban olvadnak az Alaszkai-hegységben lévő gleccserek, mint bármikor az elmúlt 400 évben.

Gyorsabban olvadnak az alaszkai hegyi gleccserek, mint az elmúlt 400 évben
-illusztráció- (Fotó:Pinterest)

Az emelkedő hőmérséklet miatt a Denali Nemzeti Parkban lévő Hunter-hegyen nyaranta hatvanszor több hó olvad el, mint az iparosodás 150 évvel ezelőtti kezdete előtt - állapította meg egy kutatás, amelyet a Journal of Geophysical Research: Atmospheres című tudományos folyóirat aktuális számában publikáltak.

A 4442 méteres Hunter-hegyen napjainkban több hó olvad el, mint az elmúlt 400 évben bármikor - mutatott rá Dominic Winski, a Dartmouth Egyetem gleccserkutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Winski és társai a Hunter-hegy jegéből fúrtak ki jégmintákat, amelyeknek összetételéből következtetni lehet régmúlt idők klímájára. 

Megállapították, hogy korunk nyarai legalább 1,2-2 Celsius-fokkal melegebbek a 18. és a 19. század, valamint a 20. század elejének nyarainál. 

Ugyanezen időszak alatt a Hunter-hegy klímája kétszer akkora mértékben melegedett, mint Alaszka tengerszinten lévő területein. 

A kutatók azt feltételezik, hogy a Hunter-hegy példátlan olvadásához hozzájárul a Csendes-óceán trópusi vidékéről odaáramló egyre melegebb levegő.

(MTI)