Gyorsan szaporodó rákfaj fenyegeti a németországi édesvizeket

2018. augusztus 12. - 13:02 | Tech

Egy apró, de gyorsan szaporodó rákfaj jelent komoly fenyegetést a németországi édesvizek élővilágára - figyelmeztetnek szakértők.

Az Orconectes immunis nevű faj Észak-Amerikában honos, és nem tudni, miként került Németországba.

A karlsruhei egyetem professzora, Andreas Martens szerint az édesvízi faj nagyjából 25 évvel ezelőtt érkezett Németországba, és azóta óriási területen elterjedt, köztük a Felső-Rajna vidékén is.

"Ez az állat különösen nagy veszélyt jelent itt, mivel a szárazföldön is képes mozogni, és megvetheti a lábát a kétéltűek számára különösen fontos tavacskákban" - magyarázta a szakember. Hozzátette: "miután bekerült a tavakba, gyorsan fejlődik és szaporodik, mígnem eléri a reprodukció olyan szintjét, amikor már egyetlen más élőlény sem marad a vízben".

Az apró rákok immár két éve pusztítják a délnyugat-németországi Rheinstetten egyik tavának ökoszisztémáját. Martens szerint az ottani populáció várhatóan jövőre fog olyannyira megszaporodni, hogy annak már katasztrofális következményei lesznek.

"Azután semmi sem marad, még vízi növények sem. Nem lesz ott más csak egy tejeskávészerű leveses víztömeg" - mondta Martens. A szakember és kollégái igyekeznek orvosolni a problémát, például azzal, hogy fatönköket helyeznek a talajra, amelyeken a rákok nem tudnak átkelni, de a kétéltűek igen.

"A legfontosabb, hogy utolsó szálig kivegyük a vízből a nőstényeket, megakadályozva a további szaporodást jövőre" - közölte.

MTI/para