A gyorstesztek csak a fertőzés egy bizonyos fázisában működnek – figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal

2020. március 26. - 12:34 | Belföld

Az új típusú koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló gyorstesztek csak a betegség egy bizonyos fázisában működnek. A napok óta súlyos klinikai tüneteket mutató betegek esetében a gyorstesztek segítségével meg lehet különböztetni, hogy COVID-19-ről, vagy másféle légúti fertőzésről van-e szó. Ezek a tesztek azonban az érzékenységüket tekintve nem érik el a molekuláris-biológiai módszer színvonalát. Erről a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tájékoztatott a közösségi hálón.

A gyorstesztek csak a fertőzés egy bizonyos fázisában működnek – figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal
Fotó: TASR

„Egy orientációs tesztről van szó, amelynek az eredményét egy érzékenyebb módszerrel is alá kell támasztani” – állapította meg a hivatal.

A Közegészségügyi Hivatalon belül az RT-PCR módszerrel végzik el a laboratóriumi diagnosztikát.

A kormány képviselői korábban bírálták az Állami Tartalékalapot, amiért 200 000 csomagot vásárolt ezekből a gyorstesztekből. A tartalékalap azóta leváltott elnöke, Kajetán Kičura szerint a teszteket gyártó kínai cég azt állította, hogy azokat az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával forgalmazzák, továbbá hogy a gyorstesztek segítettek megbirkózni a járvány fő hullámával a kínai Vuhanban. Az áruk 20 és 40 euró között mozog.


(TASR)