Győztek az emberi jogok: vége a melegek seggbekukucsának

Kenyában nincs több anális vizsgálat a homoszexualitással gyanúsított férfiaknál.

Győztek az emberi jogok: vége a melegek seggbekukucsának
Illusztráció

Betiltotta csütörtökön egy kenyai bíróság az anális vizsgálatot a homoszexualitással gyanúsított férfiaknál, a melegek és leszbikusok jogait védő bizottság (NGLHRC) üdvözölte, és az emberi jogok terén elért jelentős győzelemnek minősítette a döntést.

Kenyában, csakúgy mint a kontinens több államában, tilos és akár 14 évi szabadságvesztéssel sújtható a homoszexualitás. A kelet-afrikai országban mindeddig rendszeresen alkalmazták az anális vizsgálatot a homoszexualitás gyanúja esetén.

Az NGLHRC két olyan férfi nevében nyújtott be keresetet, akiket azzal vádoltak, hogy homoszexuálisok, és alávetették őket a vizsgálatnak. "Az ítélettel a bírák kimondták: mindannyian megérdemeljük, hogy méltósággal bánjanak velünk" - fogalmazott a jogvédő bizottság.

Az anális vizsgálatnak nincsenek orvosi indokai a homoszexuálisnak vélt férfiaknál, sértik a magánélethez való jogot és a méltóságot - mondta Kari Mugo, az NGLHRC munkatársa, aki szerint a vizsgálat kínzásnak minősül. A bizottság a homoszexualitást tilalma ellen is pert indított. Kenyában 2010 és 2014 között csaknem hatszáz ember ellen indult eljárás homoszexualitás gyanúja miatt hivatalos statisztikák szerint.

MTI