A gyűlöletbeszéd is téma volt Nyékvárkonyban

A V4-ek és Horvátország igazságügyi minisztériumainak képviselői vettek részt a nyékvárkonyi Amadé kastélyszállóban megtartott tanácskozáson, melynek legfőbb témája az online gyűlöletbeszéd elleni fellépés volt.

A gyűlöletbeszéd is téma volt Nyékvárkonyban
A résztvevők (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Június végéig Szlovákia tölti be a Visegrádi Négyek elnöki tisztségét, ennek apropóján nálunk találkoztak az egyes igazságügyi tárcák képviselői. Szót ejtettek a harmadik országoknak történő kiadatásokról, az elektronikus bizonyítékok cseréjéről büntetőeljárások keretén belül, a találkozó elsődleges témája viszont az online felületeket tapasztalt gyűlöletbeszéd elleni fellépés volt.

„Megegyeztünk abban, hogy tájékoztatjuk egymást arról, mely ország milyen irányt választ. Van egy konkrét irány, amit Németország választott, amely törvényt alkotott az online tér védelmére, magas bírságokkal, valamely országok a szólásszabadságra hivatkozva viszont egyáltalán nem kívánnak szabályozást bevezetni” – árulta el Gál Gábor (Híd) igazságügy-miniszter.

Gál Gábor

Hozzátette, egyetértettek abban, hogy amennyiben a gyűlöletbeszéd az online térben éppen olyan megnyilvánulás mint máshol, és amennyiben túlmegy bizonyos határon, akkor bűntényként kell kezelni. „Amennyiben bűncselekmény elkövetésére kerül sor ezeken a platformokon, a büntetőjogi szerveknek cselekedniük kell” – húzta alá.

Emlékeztetett arra, hogy javuló tendenciát mutat az együttműködés a közösségi oldalak üzemeltetőivel, akiknek véleménye szerint szintén szerepet kell vállalniuk ezen a téren. „Egyelőre egyik ország sem akar abba az irányba haladni, mint Németország. Ha viszont ezt a teret annyira elönti a gyűlöletbeszéd, és nem lesz semmilyen szűrés az üzemeltetők részéről, akkor nem lehet kizárni. Megtudtuk, hogy Horvátország is bizonyos viselkedési szabályokat készül kialakítani az online térre, kíváncsiak vagyunk rá, milyen lesz ennek a végleges formája” – fogalmazott Gál.

A találkozón részt vett az új cseh igazságügy-miniszter, Mária Benešová is

Úgy véli, végeredményben pedig a polgári társadalomnak és a médiának is be kell ebbe kapcsolódnia, ugyanis

„az állam sem figyelhet meg mindent, nem állhat minden státusz felett egy rendőr”.

(SzT)