Gyűlöletbűncselekmény? A NAKA vizsgálhatja a dunaszerdahelyi roma családok megtámadását!

2023. augusztus 1. - 17:56 | Régió

Mint arról korábban beszámoltunk, roma családokat támadott meg a a múlt héten egy férfi Dunaszerdahelyen. A történtekről az egyik áldozat számolt be a Paraméternek: először tíz gyermek és három kisgyermek sérült meg egy egyelőre ismeretlen eredetű anyagtól, majd pár nap múlva a feltételezett tettes maró hatású anyaggal öntött le egy nőt.

Gyűlöletbűncselekmény? A NAKA vizsgálhatja a dunaszerdahelyi roma családok megtámadását!
Helyszíni felvétel (További képekért kattints!)

Az üggyel kapcsolatban megszólítottuk a rendőrséget, akiktől kedd délután kaptunk választ.

Mária Linkešová, a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy az áldozatok feljelentést tettek az elkövető ellen. A hatóság garázdaság vétsége miatt indított büntetőeljárást, és helyszíni szemlét is tartott. Egyelőre csak az egyik sértettet hallgatták ki: a nőt, akit a támadó rasszista megjegyzéseket kiabálva ismeretlen eredetű anyaggal öntött arcon.

A rendőrségi közlemény szerint az elkövetőt egyelőre nem vették őrizetbe és nem is hallgatták ki.

„Az elsődleges műveletek elvégzése, a jogi minősítés megállapítása, és a Dunaszerdahelyi Járási Ügyészséggel történő konzultációt követően az a döntés született, hogy az ügy az országos rendőr-főkapitányság illetékes szervéhez kerül, mivel az elkövetés különleges indítékból kifolyólag valósult meg"

– áll rendőrség közleményében.

Egyelőre nem tudni pontosan, melyik rendőri alakulathoz kerül az ügy, de mivel az országos rendőr-főkapitányság illetékes osztálya veszi át a vizsgálatot, valószínűsíthető, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) hatáskörében folytatják a nyomozást. Ez az a rendőri szerv, amely az extrémista jegyeket mutató bűncselekmények ügyében illetékes.

A támadás egyik sértettje, Bertók Mónika a Paraméternek elmondta: bár több gyógyszert és krémet is kaptak a sérüléseikre, tüneteik több nap elteltével sem javultak.

(SzC)