A gyümölcs és a hús is féláron. Retteghet a Tesco, a Kaufland és a Lidl az új lengyel áruháztól?

2023. szeptember 1. - 12:38 | Belföld

Főleg a hús- és a gyümölcs árain látszik meg igazán, hogy mennyire olcsón kínálja a termékeit a Szlovákiába hamarosan letelepedő új lengyel áruház - írja a Hospodárske noviny.

A gyümölcs és a hús is féláron. Retteghet a Tesco, a Kaufland és a Lidl az új lengyel áruháztól?
Fotó: Biedronka

A portál összehasonlította a Biedronka árait Szlovákia három legnagyobb élelmiszerkereskedéseivel. A Tesco, a Lidl és a Kaufland is jóval drágább, mint a lengyel áruház.

A különbségek az alábbi ábrán láthatóak:

image

Forrás: Hospodárske noviny

A fenti ábrából világosan látszik, hogy a lengyel áruház főleg a húsok és a gyümölcsök terén jelenthet konkurenciát a három áruháznak. A HN szerint amíg egy kiló almát a Kaufland 0,88 eurójért értékesít, addig a Biedronka 0,45-ös áron értékesíti a közkedvelt gyümölcsöt.

Hasonló a helyzet a húspiacon is. Egy kiló csont nélküli sertés lapockát 2,68 eurós áron kínál a lengyel áruház, addig a Lidlben 4,59 euróba, míg a Kauflandban 4,69 eurós áron adják ugyanezt a terméket.

A cserkehúsnál is hasonló a helyzet. A csomagolt csirkemellet 5 euró körül adják Szlovákia legnagyobb áruházláncaiban, addig Lengyelországban 2,68 eurót fizetünk ezért az élelmiszerért. Bár a lengyel húsnak nem igazán van jó híre az országban:

Egy kilónyi csirkecombért még két eurót sem kell kifizetnünk a Biedronkában, addig a Lidlben és a Kauflandban jelenleg akár három eurót otthagyhatunk a kasszánál.

Ám vannak termékek, amelyek ára között nincs ilyen nagy különbség. Ilyen például a repceolaj, amelyet nagyjából mindenhol hasonló áron kínálnak.

A gazdasági lap egy szakértők is megszólított, aki elmondta, hogy egyrészt a lengyel adópolitika miatt ilyen olcsó az élelmiszer, illetve, hogy a kormányok több támogatással látják el a gazdágat, mint a szlovák állam. Továbbá a szezonális munkákhoz is könnyebb munkaerőt találni, mint Szlovákiában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:


(HN)

Címkék: Biedronka, TESCO, Kaufland, Lidl