Gyurcsányék azt akarják, hogy Magyarországon is úgy választhassák az államfőt, ahogy azt Szlovákiában is teszik

2024. február 11. - 13:37 | Külföld

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést indít azért, hogy közvetlenül az emberek dönthessenek a köztársasági elnökről - közölte Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke a párt Facebook-oldalán közzétett videóban.

Gyurcsányék azt akarják, hogy Magyarországon is úgy választhassák az államfőt, ahogy azt Szlovákiában is teszik
Fotó: MTI

Azt mondta: Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről Orbán Viktor döntött, "tudjuk mi lett a vége". Előbb egy "plagizáló, a fél doktoriját másról lemásoló" államfőt választottak, majd egy "önálló vélemény nélkül, folyamatosan csak aláíró gépet", végül egy olyat, aki egy pedofil bűnöző segédjének adott elnöki kegyelmet - mondta az ellenzéki politikus.

Szerinte ha megint Orbán Viktor választ, akkor ismét egy "méltatlan pártkatona" lesz Magyarország köztársasági elnöke, ezt pedig nem szabad hagyni. Ezért kezdeményezték, hogy Európa legtöbb országához hasonlóan Magyarországon is az emberek döntsenek a köztársasági elnökről, ennek véghez viteléhez pedig az emberek segítségét fogják kérni - mondta Dobrev Klára. A DK aláírásgyűjtést indít a közvetlen köztársaságielnök-választásért.

(MTI/para)