Ha az elvtársnő szalonnája leteszi a pionírok esküjét a húsüzemben

Ardamica Zorán | 2020. február 6. - 14:30 | Vélemény

Amennyiben az embernek nem ideális az emésztése, jobban megnézi, mit eszik, s mit vesz meg táplálkozás céljából.

Ha az elvtársnő szalonnája leteszi a pionírok esküjét a húsüzemben

No, akkor, amikor a kampány fokozottan csúcsosodik és közben egyre inkább a fasisztázás és a kommunistázás dívik (nem ok nélkül, sajna), s amikor egyre inkább dilemmát jelent, vajon mi minősül a diktatórikus rezsim propagálásának, megjelenik a polcokon egy szlovákiai (Púchov) gyártó néhány mellbe vágó, vagy inkább gyomorba vágó húsipari terméke.

Nos, kiesett a könny a szememből. Gagarin füstölt sonkáját csak nem értem, mert nem vagyok emberevő. Az 1964-es divat szerint öltözött, leginkább a fiatal Gottwald fizimiskadizájnja szerint megalkotott reklámfigura arcával fémjelzett paprikás virsli csak érthetetlen, de még nem kifejezetten hányingert keltő. Mindössze rossz ízlésre vall. Hasonlóan, mint a špekačky esetében. A biztosítékot az elvtársnő szalonnája veri ki nálam istenigazából. Noha kétértelműségével tüntet. Mert egyik elvtársnő rengő hája sem hoz lázba, viszont minden, ami a megélt diktatúra egy-egy szörnyű elemét pozitívan ábrázolja (márpedig az elvtársnők szörnyűek voltak, ma is azok, rémálmok az emlékek), az negatív, ráadásul – bár ez nem jogi szakvélemény – törvényt is sérthet, ha diktatúrát propagál.

Képzavarral élve: a hab a tortán a pioníreskü-sonka. Ráadásul ez a vizuális szmog egyenesen a piros nyakkendős, tisztelgő, tagkönyvét szorongató, szovjet mintára vágott hajviseletű, rendszer által agymosott gyerek képével hirdeti önnön mocskát: ezt nektek, ezt egyétek, ez való nektek, a diktatúra.

Necces, hogy a kép nem minősül egyértelműen önkényuralmi jelképnek (ahogyan Kotleba pártját is csak egyszer oszlatták fel, pedig ma sem demokrata), de vegyük sorba, hogy mi következhet ezután rossz álmainkban. Vagy tán a választások után?:

1. Füstölt bikatöke: az elnök elvtárs golyóbisa?

2. Csülök: Sztálin-vádli?

3. Sertés farhús: Hitler segge?

4. Tejecske: az elvtársnők ujjai közt spriccelő fehér folyadék?

5. Marhapofa: Brezsnyev szemöldöke?

6. Füstölt marhanyelv: Husák nyalása Moszkva felé?

7. Véreshurka: Gestapo?

Ugye, mennyire tarthatatlan volna? Fuj!

Mielőtt ízléstelen túlzásokba esnék a jövőt illusztrálandó: a húsüzem gondolkodjon el a retróról, a szervek vegyék elő a paragrafusokat, a diktátorok pedig szolgáljanak örök tanulságul.

Ezeket meg egye, aki szereti, ha trágyás lapáton tálalják a vacsoráját.

Címkék: kommunisták