Ha az exképviselő nem talál munkát, menjen munkanélkülire!

2019. október 7. - 08:40 | Belföld

Tulajdonképpen így is magyarázhatóaz OĽaNO javaslata, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a képviselői mandátum megszűnése után is fizetést kapjanak a parlamenttől. Az SaS ebben egy picit engedékenyebb, ők ezt arra az esetre korlátoznák, amikor valakit a bíróság jogerősen elítél az általa elkövetett szándékos bűncselekményért.

Ha az exképviselő nem talál munkát, menjen munkanélkülire!
Illusztráció (Fotó: TASR)

Ezzel lényegében a parlamentből utóbbi okból távozott Milan Mazurek esetére reagálnak, akit rasszista megnyilvánulás miatt ítéltek el, de még kap "végkielégítést" a parlamenttől, noha oda az egyik képviselő asszisztenseként borsos fizetésért vissza is tér.

Az OĽaNO szerint amennyiben egy képviselő a választások után nem kerül be ismét a parlamentbe, és problémája akad az álláskereséssel, akkor ugyanúgy a munkaügyi hivatalhoz fordulhat, mint bárki más.

"A törvényi feltételek teljesítése esetén az exképviselőnek hat hónapon keresztül a 60%-át fizetik ki segélyként az egyébként átlagon felüli legutóbbi fizetésének, ami ráadásul idén januárban 30%-kal megemelkedett" - fogalmaztak a beterjesztésben.

Az SaS helytelennek tartja, és a logikát hiányolja abból, hogy egy képviselő azt követően is végkielégítésként kapjon fizetést a parlamenttől, hogy valamilyen szándékos bűncselekményért elítélték (és ezáltal automatikusan megszűnt a mandátuma), vagy épp akár nem szándékos bűntényért elítélték, és letöltendő börtönbüntetést kapott. Ilyen esetekben ugyanis a képviselő a jövőben nem látja el jogköreit.

(TASR)