Ha az MKP-t finanszírozza a felhizlalt Libertate, Orbánék visszakérik a pénzt!

2017. március 9. - 17:04 | Belföld

Potápi Árpád János, az Orbán-kormány magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Pátria rádió csütörtök reggeli adásában nyilatkozott úgy, hogy burkolt pártfinanszírozáshoz nem járulnak hozzá.

Ha az MKP-t finanszírozza a felhizlalt Libertate, Orbánék visszakérik a pénzt!
A somorjai épület, amelyben a Libertate székhelye található (Fotó: Paraméter)

A minap Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes árulte el, hogy a Csallóközcsütörtök MKP-s alpolgármestere, Németh Róbert által vezetett, homályos hátterű Libertate Polgári Társulás egyedi kérelemben folyamodott támogatáshoz, és a 710 ezer eurónak megfelelő forint megítéléséről ő maga, valamint Potápi döntött. Ehhez képest Németh korábban úgy nyilatkozott a Paraméternek, hogy a tavaly, frissen alapított társulás pályázati úton jutott a hatalmas összeghez.

A Pátria rádióban elsősorban azt boncolgatták a nemzetpolitikáért felelős államtitkárral, hogyan juthatott ekkora összeghez egy olyan szervezet, amelynek semmilyen múltja nincs és még semmit nem tettek le az asztalra. Sokakban, többek között az Országgyűlésben Semjént kérdező, LMP-s Schmuck Erzsébetben is felmerült, hogy a korábbi Főnixhez hasonlóan, melynél tavaly zárta el a magyar kormány a pénzcsapot, szintén egyfajta „kamuszervezetről” lehet szó.

„Egy ilyen szervezeten keresztül történik meg leggyorsabban a támogatások kijuttatása, illetve a Libertate is tud még szervezeteket, illetve különböző programokat, konferenciákat, rendezvényeket támogatni. Nem kamuszervezet, a Főnix sem kamuszervezet volt

– magyarázta a rádióban Potápi Árpád János.

Valószínűnek tartja, hogy a Főnix korábbi szerepét a Libertate veszi át. „Úgy gondoljuk, ez lesz az a szervezet, amelyen keresztül a leginkább tudjuk a nemzetpolitikai elképzeléseinket támogatni. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Libertate a civil szervezetek között a magyar nemzetpolitika egyik szövetségese, stratégiai partnere” – fogalmazott.

A kérdésre, hogy mégis mi győzte meg őket erről egy frissen alakult szervezet kapcsán, azt válaszolta, hogy

ismerik a benne tevékenykedő embereket, akik szerintük a „megfelelő célokra” tudják majd elkölteni a pénzt.

Többször megismételte, hogy jelenleg a Libertatéban látják azt a szervezetet, amely „eleget tud tenni a magyar nemzetpolitikának”.

Semjén korábban három pontban összefoglalta, milyen célokat szolgál majd a Libertate támogatása, ugyanakkor sem ő, sem Potápi nem említett egyetlen konkrét programot vagy kezdeményezést sem. „A magyarság helyi és regionális civil életének megerősítése ,a magyar nemzettudat ápolása, identitás erősítése. A gyakorlatban ezt rendezvények, összejövetelek, fórumok által, a sajtón keresztül végzik” – fejtette ki az államtitkár a Pátriában.

Potápi ezután tagadta, hogy burkolt pártfinanszírozás volna a támogatás célja. Szlovákiában a pártok külföldről történő finanszírozása egyébként tiltott, és erre Potápi is azt mondta, hogy ehhez nem járulnak hozzá.

„Ha ilyen történik, ilyent észlelünk, akkor ezeket az összegeket vissza fogjuk fizettetni... Elvárjuk, hogy akiknek ilyen támogatást nyújtunk, azok ne sértsék meg az adott ország törvényeit” – húzta alá.

(para)