Ha az orvosok távoznak és életbe lép a veszélyhelyzet, a kórházak csak öt napig lesznek képesek működni

2022. november 24. - 07:59 | Belföld

Továbbra sincs megegyezés a kormány és az Orvosszakszervezet között, ennek pedig a kórházak és a páciensek isszák meg a levét. Előbbiek igyekeznek krízistervet készíteni, de már most tudják, hogy az orvosok távozásával és a veszélyhelyzet kihirdetésével csak öt napig lennének képesek működni – írja a TV Noviny.

Ha az orvosok távoznak és életbe lép a veszélyhelyzet, a kórházak csak öt napig lesznek képesek működni
Illusztráció (Fotó: TASR)

Benedikt Trnovec idegsebész egyike a Pozsonyi Egyetemi Kórház azon 31 orvosának, aki úgy döntött, visszavonja felmondását. A rendszerbeli problémákra akarták felhívni a figyelmet, de aztán tudatosították, hogy így nem lenne ki foglalkozzon a páciensekkel. „Hamarosan magukra kellene hagynunk a klinikánkon a pácienseket, ami nem megy. Az agytumorban szenvedő páciensek nem kérdezik, hogy sztrájkkészültség van-e“ – mondta.

A kórházban ugyanakkor már megközelítőleg 500 orvos adta be a felmondását, és ha távoznak, el kell majd halasztani a tervezett műtéteket. A kórházak telefonon vagy levélben értesítik majd a pácienseket a műtéti beavatkozások elhalasztásáról. Ezek az értesítések már el is vannak készítve, de még a minisztérium utasítására várnak.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Besztercebánya megye válságstábja szerdán csupán december 5-ig tudta felállítani a szolgálati beosztást a kórházakban. Miriam Lapuníková, a besztercebányai F. D. Roosevelt kórház igazgatója szerint nehéz időknek néznek elébe, a sürgősségin kénytelenek lesznek szigorú osztályzást végezni, de bízik benne, hogy bírni fogják a terhelést.

Martina Mészároš Babiaková, a Besztercebányai Járási Hivatal vezetője a TV Novinynek elmondta, nincs más lehetősége, mint, hogy megpróbálja meggyőzni az orvosokat a felmondásuk visszavonásáról, mivel a jelenlegi helyzet már tarthatatlan.

A Zsolna Megyei Önkormányzat bejelentette, hogy a felmondásokat követően a kórházak már sürgős egészségügyi ellátás nyújtására sem lesznek képesek. Hasonló a helyzet a gyerekkórházakban is – a kassaiban például a 130 orvosból 60-an adták be a felmondásukat.


(tvnoviny.sk)