Ha az SaS kilép a kormányból, a Sme rodina nem hajlandó kisebbségben kormányozni

2022. június 24. - 07:00 | Belföld

A Sme rodina nem lenne hajlandó kisebbségi kormányzásra, ha valamelyik kormánypárt kilépne a koalícióból. Ebben az esetben előrehozott választást szorgalmazna. Erről Peter Pčolinský, a párt frakcióvezetője beszélt az újabb koalíciós válság kapcsán. Az SaS Igor Matovič OĽaNO-elnök újabb támadásai miután ismét nem vesz részt a koalíciós tanács ülésein, az OĽaNO pedig a kormány szétverésével vádolja a liberális pártot és a konstruktivitást kéri rajta számon. Az SaS úgy döntött, hagy magának egy kis időt a helyzet átgondolására és a távozását sem zárta ki, bár azt állítja, szeretné folytatni a kormányzást.

Ha az SaS kilép a kormányból, a Sme rodina nem hajlandó kisebbségben kormányozni
Boris Kollár és Peter Pčolinský (Fotó: TASR)

Pčolinský úgy véli, van alapja a liberálisok távozásának.

„Értem, hogy már nincs nagy kedvük a folytatáshoz. Időnként nekem is elegem van belőle. Ez a koalíció nagyon erős felhatalmazást kapott a négyéves kormányzásra, de ha nem tudjuk megbeszélni a dolgokat, ha nem tudunk törvényeket elfogadni, normálisan beszélni egymással, akkor arról kell beszélni, hogy mi a másik alternatíva”

– mondta Pčolinský. Ez szerinte az előrehozott választás, nem pedig egy kisebbségi kormány, amelyet az ĽSNS kívülről támogat.

Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke kijelentette, megfontolja, hogy a kormánykoalíció tagja maradjon-e, ha az már képtelen lesz foglalkozni a súlyos társadalmi problémák megoldásával, itt az emelkedő árakat, az élelmiszert, az energiahordozókat, az üzemanyagokat említette. Szerinte nincs értelme kormányozni, ha nem tudnak kimozdulni a konfliktushelyzetekből és megoldásokat keresni.

„Nem azért mondom ezt, hogy éles kijelentéseket tegyek, hanem azért, mert az embereket ejtenénk pofára” – mondta Šeliga. Hozzátette, a politikusok alapvető kötelessége a választókat szolgálni. „Ha a kollégák erre nem hajlandók, akkor szét fog esni ez a koalíció” – tette hozzá. Ugyanakkor reméli, hogy az év végig fokozatosan minden kérdést megoldanak, így a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a közigazgatási alkalmazottak bérének emelését is.

„Azt hiszem, Šeliga egy hónap alatt már másodszor beszél arról, hogy megfontolja, van-e értelme a maradásnak egy ilyen koalícióban. Šeliga felnőtt ember, ha lát más alternatívát, ha az ellenzékben akar ülni, együtt Ficóval és Kotlebáékkal, ha ehhez van gusztusa…” – reagált Šeliga szavaira Pčolinský.

A kormánykoalícióban azután éleződött ki ismét a helyzet, hogy a parlament szerdán (június 22.) megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezt követően a fasisztákkal való szövetkezéssel vádolta meg Matovičot. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök és Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő is megszólalt a kedélyek lecsillapítása érdekében.

(TASR)