Ha az SaS kilép a kormánykoalícióból, előrehozott választások jöhetnek

2022. május 5. - 13:40 | Belföld

Ha az SaS kilépne a koalícióból, előrehozott választás lenne, mert egy kisebbségi kormányzásnak nincs értelme – mondta Peter Pčolinský, a Sme rodina parlamenti frakciójának elnöke.

Ha az SaS kilép a kormánykoalícióból, előrehozott választások jöhetnek
Fotó: TASR - archív

Azt mondta, amit Igor Matovič, az OĽaNO vezetője is állít, hogy az SaS azzal fenyegetőzik, a családtámogatási és az inflációellenes intézkedések miatt kilépne a koalícióból. Pčolinský azt mondta, a Sme rodina frakciója azért tartózkodott a Robert Fico (Smer-SD) kiadatásáról szóló szavazáson, mert Boris Kollár, a mozgalom vezetője sértettként szerepel az ügyben.

Pčolinský közölte, nem látja értelmét egy olyan koalíciónak, amely nem tud egyezségre jutni az emberek megsegítéséről ebben a helyzetben, amikor emelkednek az energia- és élelmiszerárak. Szerinte a koalíció felbomlásának oka nem lehet a Ficóról szóló szavazás. Úgy véli, az SaS és a Sme rodina nélkül nem működhet a koalíció, mert a számok nem teszik ezt lehetővé. Úgy gondolja, ha átmennének a bejelentett intézkedések, az SaS valóban kilépne a koalícióból. Véleménye szerint az SaS ebben az esetben nem élhet vétójogával.

Hozzátette, az összes körülményt mérlegelve a Sme rodina tartózkodott a szavazáson. „Főleg azért, mert ebben az ügyben az elnökünk, valamit Igor Matovič és Andrej Kiska sértettként szerepel. Nincsenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogyan működött ez az állam az elmúlt 12 évben, de nem akarunk részt venni semmilyen játszmában vagy belekeveredni bármiféle összeesküvésekbe" - mondta az újságíróknak. Hozzátette, hogy Fico ellen továbbra is folyik a büntetőeljárás, és várhatóan bíróság elé kell állnia.

Az adótitok megsértésének gyanúja releváns, de Pčolinský szerint ez nem indokolja a vizsgálati fogság elrendelését. Hozzátette, hogy a szakértők, akikkel beszélt, azon az állásponton vannak, hogy „gyenge lábakon áll” az a vád, amely alapján Ficót bűnözői csoportot létrehozása és támogatása miatt akarják felelősségre vonni.

Pčolinský visszautasította, hogy taktikáznának, mivel Martin Borguľa, a Sme rodina parlamenti képviselője is gyanúsított az ügyben. Azt mondta, Borguľa ellen nem lehet őrizetbe vételi indítványt tenni, mert már kihallgatták az ügy minden érintettjét, vagyis már nem lenne kit befolyásolni.

Katarína Hatráková és Romana Tabák képviselőnek, akiket a Fico elleni szavazás során tanúsított álláspontjuk miatt kizártak az OĽaNO frakciójából, nem ajánlották fel, hogy csatlakozzanak a Sme rodina frakciójához. „E pillanatban ez tárgytalan" - válaszolta Pčolinský, de hozzátette, a későbbiekben semmi sincs kizárva.

(TASR)