Ha azt hiszi, képben van a hazai helyzettel, találja ki, melyik ország felügyelné nálunk a választásokat!

2020. január 28. - 16:41 | Belföld

Több külföldi megfigyelő is jelezte azon szándékát, hogy felügyelné a februári parlamenti választások menetét. A belügyminisztériumot eddig egy, kapaszkodjanak meg,  etióp választási bizottság és az AEGEE Európai Diákfórum kereste meg.

Ha azt hiszi, képben van a hazai helyzettel, találja ki, melyik ország felügyelné nálunk a választásokat!
Fotó: Paraméter

A választások menetét és a szavazatszámlálást minden állampolgár figyelemmel kísérheti, aki előre jelzi ezt a szándékát a választási bizottság felé. A megfigyelők nem zavarhatják meg a választások és a szavazatszámlálás menetét. A törvény szerint bárki lehet megfigyelő, kivéve a képviselőjelölteket. „A választások idején csak annyi ideig tartózkodhatnak a szavazóhelyiségben, amennyi a voksoláshoz szükséges” – közölte Michaela Paulenová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa, aki szerint erre a korlátozásra azért van szükség, hogy a jelölt ne befolyásolja a választókat. Hozzátette: a képviselőjelöltek a szavazatszámláláskor már jelen lehetnek.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. Összesen 25 politikai formáció verseng a szavazatokért. A választások összköltsége meghaladja a 12,6 millió eurót. Az önálló Szlovák Köztársaság történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. Összesen több mint négymillió választópolgár jogosult a szavazásra.

Ja, és ha már az alcímben megpendítettük, ami a rasztafári vallást illeti, annak követői I. Hailé Szelasszié etióp császárt tisztelik, akinek a tiszteletbeli megnevezései roppant szerényen hangzanak: ő lenne a a Királyok Királya, az Urak Ura és Júdea népének hódító oroszlánja. A rasztafári elnevezés a Rasz Tafari Makonnen névből ered, ez volt a neve az 1975-ben elhunyt Hailé Szelasszié császárnak a koronázása előtt.

TASR