Ha azt látja, a bevándorlók illegális dolgot tesznek, ne avatkozzon közbe - figyelmeztet a belügyminisztérium

2023. október 23. - 19:59 | Belföld

A belügyminisztérium arra figyelmezteti a lakosságot, ne avatkozzanak közbe akkor se, ha úgy látják, hogy a migránsok illegális cselekedeteket követnek el. Ilyen esetben hívják a rendőrséget vagy a mentőket – tájékoztat a belügyminisztérium a közösségi hálón.

Ha azt látja, a bevándorlók illegális dolgot tesznek, ne avatkozzon közbe - figyelmeztet a belügyminisztérium
Illusztrációs felvétel (TASR)

A minisztérium emlékeztet, hogy ha a migránsokat beleegyezésük nélküli fényképezzük vagy videózzuk, az a magánéletükbe való beavatkozásnak minősül, és ez csak növeli a feszültséget. „Ha olyasmit látunk, ami veszélyt jelenthet, értesítsük az állami vagy a városi rendőrséget, de ne avatkozzunk bele mások magánéletébe" - fogalmazott a tárca.

A tárca arra is kéri a lakosokat, legyenek empatikusak. „Általában nehéz dolgokon mentek keresztül az országon áthaladó migránsok. Legyünk empatikusak, mert ezek az emberek sebezhetők és félnek. Ha nem tapasztalunk törvényellenes cselekedeteket, tartsuk tiszteletben ezeket az embereket" - fogalmaz a közlemény.

A minisztérium közölte, aki segíteni szeretne a migránsoknak, forduljon az erre a területre szakosodott civil szervezetekhez.

TASR