Ha baj lesz, Matovičék visszaállítják a határellenőrzést, de még ki kell találniuk, hogy derítik ki, ki honnan jön haza

2020. június 27. - 13:59 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a szlovák rádió Szombati dialógusok c. adásában szerepelt, ahol azt mondta, 99%-ban az embereken múlik, lesz-e a Covid-19-járványnak második hulláma Szlovákiában, ugyanakkor bízik benne, hogy nem lesz.

Ha baj lesz, Matovičék visszaállítják a határellenőrzést, de még ki kell találniuk, hogy derítik ki, ki honnan jön haza
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Leszögezte, hogy kormányának létezik terve arra az esetre, ha beüt a ménkű. "Szerencsére - szemben azzal, amikor átvettük a kormányzást, amikor nem volt semmilyen terv. Üresek voltak a raktárak és úgy 4-5 napra előre volt tesztünk" - emlékeztetett.

Figyelmeztetett, hogy a járvány elleni alapvető fegyverünket az emberek jelentik. Hozzátette, a veszélyeztetett országból hazaérkezőknek jelentkezniük kellene a lakhelyük szerint illetékes regionális közegészségügyi hivatalnál, majd házi karanténba vonulniuk és az ötödik napon leteszteltetniük magukat koronavírusra.

Matovič közölte, hogy amennyiben a helyzet irányítása kicsúszni látszik a kezeik közül, kénytelenek lesznek behúzni a kéziféket. Ez azt jelenti, hogy visszaállíthatják a határellenőrzést, és mint fogalmazott, ki kell találniuk a hatékony módját annak, hogy megállapítsák, ki honnan érkezik Szlovákiába, amire jelenleg szerinte nincs mód.

Az egyik megoldásnak az ún. önkéntes trackelést tekinti, ami az applikáció letöltését jelenti, azzal ugyanis szavai szerint magukat és másokat is megvédhetnek.

(TASR)