Ha be van oltva, ha nem, minden hazatérőnek be kell jelentkeznie az eHranica rendszerbe

2021. július 2. - 12:37 | Belföld

Mindenkinek, aki külföldről tér vissza Szlovákiába, regisztrálnia kell magát az eHranica rendszerbe, mielőtt belépne az országba - jelentette be az egészségügyi minisztérium.

Ha be van oltva, ha nem, minden hazatérőnek be kell jelentkeznie az eHranica rendszerbe
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Még akkor is, ha csak egy határ menti városba ugrott át bevásárolni. Ez vonatkozik azokra is, akiket már beoltottak és független attól is, melyik országból érkezik vissza az országba. Ezt a rendőrség közvetlenül a határon fogja ellenőrzi.

Az új utazási szemafor csupán július 9-től lesz érvényes. Az a koronavírus delta variánsának terjedésére reagál - nyilatkozta a szaktárca szóvivője. A külföldi országokat már nem fogjuk aszerint kategorizálni, hogy melyik mennyire jelent kockázatot. Az új határellenőrzési rendszer gyakorlatilag az országbal hazatérő, nem beoltott személyek ellenőrzésére lett kitalálva. Aki be van oltva, annak nem kell karanténba mennie. Július 9-től tehát aki nem rendelkezik koronavírus elleni védőoltással, és külföldről tér haza, az:

  • köteles 14 napra karanténba vonulni,
  • és a karanténnak leghamarabb úgy vethet véget, hogy a hazatérést követő 5. napon PCR-teszttel ellenőrizteti az állapotát, és amint megkapja a negatív eredményt, véget vethet a vesztegzárnak.

De az eHranica rendszerben mindenkinek kötelezően be kell jelentkeznie.

A rendőrség intenzív ellenőrzéseket tart a határátkelőkön, a regisztrálás elmulasztása a közegészségügyi előírások megsértésének minősül és 1659 eurós bírságot szabhat ki miatta a közegészségügyi hivatal. A rendőrség ugyanezért 1000 euróig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

(DenníkN/TASR)