Ha beoltanak a Szputnyik V-vel, mielőtt azt regisztrálják az EU-ban, az államé a felelősség

2021. március 17. - 12:25 | Belföld

A kormány a szerdai ülésén jóváhagyta az erről szóló törvényjavaslatot.

Ha beoltanak a Szputnyik V-vel, mielőtt azt regisztrálják az EU-ban, az államé a felelősség
Fotó: TASR
Infografikákon mutatjuk be, mit kell tudni a koronavírus elleni vakcinákról

A jóváhagyott törvényjavaslat értelmében az állam vállalná a felelősséget mindaddig a Szputnyik V vakcináért, amíg az oltóanyagot nem engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az állami felelősségvállalás a védőoltás által okozott, nem kívánt mellékhatásokra vonatkozik, de arra is, ha a vakcina esetleg bizonyítottan kárt tesz a beoltott személy egészségében.

Korábban nagy felháborodást keltett orvosi körökben, hogy az állam az EMA által nem regisztrált vakcina esetében az oltást beadó orvosokra hárított volna minden felelősséget, ami a vakcina használatával összefügg. Ez változik most az új javaslat szerint úgy, hogy a vakcina használatáért az állam vállal garanciát, de az oltás biztonságos alkalmazásával kapcsolatban megmarad az orvosok felelőssége is. Ez az eljárás minden védőoltás esetében természetesnek számít.

Az egészségügyi minisztérium továbbá arról tájékoztatott, hogy az EMA által nem regisztrált oltás alkalmazásához az azt igénylő páciensnek írásos beleegyezést kell adnia.

Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter március elején adott ideiglenes engedélyt a Szlovákiában és az Európai Unióban nem regisztrált koronavírus elleni védőoltás, az orosz Szputnyik V alkalmazására.

(TASR)