Ha bizalmat szavaznának Sólymosnak, ismét miniszter lenne

2020. január 28. - 21:13 | Belföld

Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter folytatni akarja a környezetvédelmi minisztériumban megkezdett munkát. Ezt azután mondta, miután Zuzana Čaputová köztársasági elnök megbízta a környezetvédelmi tárca vezetésével, miután elfogadta Sólymos László lemondását. Sólymos nem zárta ki, hogy a választás után ismét ő vezesse a minisztériumot. Azt mondta, ez a választók támogatásától függ.

Ha bizalmat szavaznának Sólymosnak, ismét miniszter lenne
Fotó: Paraméter

Érsek megköszönte Sólymos munkáját. „Folytatni akarom az általa megkezdett munkát, úgy, hogy a választás után a következő miniszter is nyugodtan folytathassa. Úgy vélem, ez egy jól működő minisztérium” - mondta Érsek, és hozzátette, ha tanácsra lenne szüksége, Sólymos mindig elérhető lesz.

Arra a kérdésre, hogy oda tud-e figyelmi mindkét általa vezetett minisztérium érdekeire, azt válaszolta, mindkét tárcát úgy akarja átadni a választási ciklus végén, hogy zökkenőmentesen folytatódhasson a munka.

Sólymos elképzelhetőnek tartja a választás utáni visszatérését a minisztérium élére, szerinte ez a választók támogatásától függ. „Ha újra bizalmat szavaznak nekem, akkor igen” - mondta.

Az egyik legnagyobb sikernek az egyszer használatos flakonok visszaváltásáról szóló törvény elfogadását tartja, de a minisztérium többi eredményét is kiemelte. „Úgy vélem, sikerült új szintre emelni a társadalomban a környezettudatosságot” - mondta.

Peter Pellegrini miniszterelnök úgy gondolja, Érseknek nem fog gondot okozni a tárca vezetése, mert Sólymos „rátermett, képzett emberekkel” dolgozott. A miniszterelnök szerint Érseknek arra kell odafigyelnie, „nehogy környezetvédelmi miniszterként valamilyen építkezési engedélyt adjon ki a közlekedésügyi minisztériumnak, vagyis saját magának” - jegyezte meg a miniszterelnök.

Pellegrini úgy gondolja, ebben a felállásban a kormány végigviszi a választási ciklust. Azt mondta, egyetlen minisztériumban sincs olyan feszültség, ami egy újabb miniszter lemondásához vezetne. „Két miniszter távozott, amióta én állok a kormány élén” - mondta a miniszterelnök, és hozzátette, az egyik Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügyi miniszter volt, a másik pedig Sólymos. A Tomáš Drucker belügyminiszterrel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, őt nem számítja ide, mert nagyon rövid ideig volt hivatalban.

Sólymos a január 22-én, Pozsonyban, egy Lőrinckapu utcai ázsiai étteremben történt incidens után mondott le. A rendőrség eljárást indított Sólymos és az öccse ellen.

TASR