Ha csak nagyon nehezen él meg a bevételeiből, akkor van még egy rossz hírünk: az ország egy nagy része is hasonló cipőben jár

2023. január 13. - 09:26 | Belföld

Szlovákiában a lakosság 63 százaléka csak nehézségekkel él meg a bevételeiből -  ez derült ki az Eurobarometer friss kutatásából.

Ha csak nagyon nehezen él meg a bevételeiből, akkor van még egy rossz hírünk: az ország egy nagy része is hasonló cipőben jár
Fotó: TASR

Az Európai Parlament (EP) pozsonyi irodája által csütörtökön ismertetett - tavaly októberben és novemberben készített - felmérés adatai szerint Szlovákia lakosságának mindössze 35 százaléka érzi úgy, hogy kényelmesen megél bevételeiből, míg ezen a téren az európai uniós (EU) átlag 54 százalék.

A felmérésből ugyancsak kitűnik, hogy Szlovákiában a lakosság túlnyomó többsége pesszimista anyagi helyzetének jövőjét illetően, a megkérdezettek 72 százaléka számol azzal, hogy anyagi helyzete romlani fog. A felmérés szlovákiai résztvevőinek rendkívül magas aránya, 82 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a kormányzat a létfenntartási kiadások növekedésének megfékezésére tesz.

Az Eurobarométer jelentéséből az is kiderül, hogy bár Szlovákiában a megkérdezettek 70 százaléka vélekedett úgy, hogy az EU-tagságnak hozadékai vannak az ország számára, csak 44 százalék mondta azt, hogy az EU tagság jó dolog. Ez a harmadik legalacsonyabb arány volt az EU-tagországok közül, ennél alacsonyabb arányban csak Görögországban (43 százalék) és Ausztriában (42 százalék) vélték úgy, hogy országuk EU-tagsága jó dolog.


(TASR)