Ha ebben a krízishelyzetben jutna eszedbe lopni, csalni, verekedni vagy erőszakolni, akkor jobb lesz, ha most ide figyelsz!

2020. október 26. - 09:02 | Belföld

A Legfőbb Ügyészség utasításba adta a járási és kerületi rendőrkapitányságoknak, hogy a veszélyhelyzet (núdzový stav) idején a szigorított büntetési tételeket alkalmazzák egyes bűncselekmények dokumentálása során. Erről a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság tájékoztatta a Paramétert.

Ha ebben a krízishelyzetben jutna eszedbe lopni, csalni, verekedni vagy erőszakolni, akkor jobb lesz, ha most ide figyelsz!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Pillanatnyi helyzetben fontos tudni, hogy veszélyes fertőző betegség szándékos terjesztése alaphelyzetben 1-től 5 évig terjedően, veszélyhelyzetben viszont 4-től 10 évig terjedően büntethető.

Aki jelen szituációban betöréses lopást követ el, az nem két évig, hanem 10-től 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Sima testi sértés hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, veszélyhelyzetben viszont az alkalmazandó tétel 2-5 év. Súlyos testi sértés esetén normális helyzetben 4-10 év járhat, most azonban 10-15 év, a körülményektől függően.

Aki testi sértés vagy súlyos testi sértés szándékával gondatlanságból embert öl, az eredetileg 3-8, illetve 7-10 év börtönre ítélhető, krízis idején viszont 7-12, illetve 12-15 év szabadságvesztésre is számíthat.

Az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság 20-tól 25 évig terjedően büntethető, ezúttal viszont életfogytiglan jár érte. Ha nem előre megfontolt, de szándékos gyilkosságról van szó, azért alaphelyzetben 15-25 év járhat, most viszont minimum 25 év vagy életfogytiglan.

Egyszerű csalás és sikkasztás esetén két év a kiszabható büntetési tétel alaphelyzetben, de most 10-től 15 évig terjed.

Ha valaki olyannyira elragadtatná magát a karanténhelyzettől, hogy nemi erőszakot követ el, az eredeti 5-10 év helyett ezúttal sokkal brutálisabban büntethető, hiszen 20-tól 25 évig terjedő börtönbüntetést is javasolhatnak számára.

Kiskorú megrontása eredetileg 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztéssel járhat, veszélyhelyzetben viszont legalább 15, de akár 20 évre is sittre kerülhet az elkövető.

Ha pedig az embert a várható rendőri ellenőrzések borítanák ki, jobb ha most még fokozottabban ügyel a vérmérsékletére, ugyanis a köztisztviselővel szembeni támadás most nem 1-től 5 évig, hanem 12-től 25 évig terjedő börtönbüntetést eredményezhet.

Lőszer vagy lőfegyver engedély nélküli birtoklása vagy előállítása alaphelyzetben 1-5, illetve 3-8 év börtönnel járhat, ezúttal viszont 8-15 év, illetve 15-20 év a kiszabható büntetési tétel.

Rémhírterjesztés (például akár a bombariadók) eredetileg két évig terjedően, most hat hónaptól három évig terjedően büntethető.

Az emberi és szabadságjogok elnyomását célzó csoportok propagálása normál helyzetben 1-től 5 évig terjedően, veszélyhelyzetben 4-től 8 évig terjedően büntethető. Nemzetiségi, vallási, etnikai gyűlölködésre való felbujtásért normál helyzetben legfeljebb három év járhat a sitten, krízishelyzetben viszont 2-6 év.

A szigorúbb büntetési tételek számos további bűncselekmény esetén érvényesek, mi a leggyakoribbakat, illetve az adott helyzetben legaktuálisabbakat igyekeztünk kiemelni.

(SzT)