Ha elege van Matovič hülyeségeiből, itt az alkalom, hogy megállítsuk őt

2022. június 12. - 14:43 | Belföld

Hamarabb lesz a kutyából szalonna, mint a pénzügyminiszterből kiegyensúlyozott politikus. A kormányfőből lett pénzügyminiszterrel az utóbbi időben nem lehet bírni. Igor Matovič rontja már egy ideje a levegőt az országban, de amiket az utóbbi időben tesz, az már túlmegy minden határon. Ezért is véli úgy a Magyar Fórum, hogy véget kellene vetni az OĽaNO-s politikus "ámokfutásának". A Fórum vezetőjét, Simon Zsoltot az új petíciójuk aktualitásáról és céljáról kérdeztük.

Ha elege van Matovič hülyeségeiből, itt az alkalom, hogy megállítsuk őt

"Állítsuk meg Matovič hülyeségeit" - ilyen atipikus megnevezésű petíciót indított el a héten a Magyar Fórum a párt Facebook-oldalán, amiben felszólítják a kormányfőt, hogy amilyen gyorsan csak lehet, váljon meg a pénzügyminiszterétől. Mi volt az utolsó csepp a pohárban, hogy erre a lépésre szánta el magát a Fórum?

Eddig sem államférfiúi képességeiről ismertük Matovičot, de amit mostanában tesz például a pedagógusokkal, az már mindennek a teteje. Túszként kezeli a tanárokat, zsarolja a koalíciós partnereit, és állandóan feszültséget gerjeszt a társadalomban. A pénzügyminiszter úgy viselkedik, mint egy elefánt a porcelánboltban.

A petíció IDE KATTINTVA érhető el!

Konkrétan mi a baj Matovičcsal?

Most ő azt mondja, szívesen megemelné a tanítók fizetését, ha a koalíciós társa, a gazdasági miniszter megszavazza a nagyobb adókat. De az embereket az nem érdekli, hogy a kormány ezt a kérdést hogyan oldja meg. A kabinet feladata az, hogy csendben tegye a dolgát, hogy rendben működjön az ország. Erre meg a végrehajtó hatalom, de főleg az OĽaNO irányítója a saját problémáival traktálja az embereket. A kormányfőnek menesztenie kellene Matovičot!

Ez viszont nem olyan egyszerű, hiszen Szlovákiában az a fura helyzet, hogy a miniszterelnöknek a pártjatbeli főnöke a kormányon belül a beosztottja. Tehát ha Heger kirakná a pénzügyminiszter szűrét, akkor a saját pártjának, egyúttal a legerősebb kormánypártnak a vezetőjével bánna el.

Bármivel is foglalkozik Matovič, azt képtelen úgy csinálni, hogy az feszültségektől mentes legyen. És ha már ez a helyzet, akkor ezt a kérdést a kormánykoalíciónak közösen kell megoldania. Mi pedig azért választottuk a nyomásgyakorlás ilyen formáját, hogy az emberek szabadon kifejthessék a véleményüket. Ha ennyire nem működnek a dolgok, amiről tulajdonképpen egy ember tehet, akkor segítenünk kell a kormányfő munkáját. Például ezzel a petíciónkkal.

Azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy Matovič összeszedi magát és javára megváltozik?

Annyira hihetetlen lenne ez, hogy szerintem hamarabb lesz a kutyából szalonna, mint a szlovák pénzügyminiszterből egy kompromisszumokra kész, kiegyensúlyozott politikus.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke

(PR-cikk)