Ha ellenőriztetné a kútvíz minőségét, szerdán ingyen megteheti több városban – Dunaszerdahelyen szaktanácsadás lesz

2023. március 20. - 14:34 | Régió

Szerdán, március 22-én a víz világnapja alkalmából ingyen lehet ellenőriztetni a kutak vizének minőségét, elsősorban nitrát tartalmát a Közegészségügyi Hivatalnál (ÚVZ) és a Regionális Közegészségügyi Hivatalokban – tájékoztatta a TASR-t Daša Račková, az ÚVZ szóvivője.

Ha ellenőriztetné a kútvíz minőségét, szerdán ingyen megteheti több városban – Dunaszerdahelyen szaktanácsadás lesz
Fotó: TASR - illusztráció

„A kutak vizében leggyakrabban a nitrát- és nitrittartalom haladja meg a megengedett értékeket, ez pedig elsősorban a gyerekek egészségére jelent veszélyt. Az ivóvíznek minden szempontból megfelelőnek kell lennie, alkalmi fogyasztása sem veszélyeztetheti az emberek egészségét” – folytatta a szóvivő.

A vízminták kivizsgálásán kívül szaktanácsadást is nyújtanak a hivatalok, részletek az ÚVZ honlapján találhatók.

Az ÚVZ táblázata alapján a dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal Nagyabonyi úti (1067/30) épületében reggel 9 és 15 óra között szaktanácsadást nyújtanak az ivóvízzel kapcsolatban – korábbi tájékoztatásunkkal ellentétben vízminták ingyenes kivizsgálására Dunaszerdahelyen ezúttal nem lesz lehetőség.

Komáromban a vízminták kivizsgálására reggel 8 és 15 óra között lesz mód a Megyercsi út 39 alatt, Galántán pedig 8:00 és 12:30 között a Hodská 2352/62 alatt.


(TASR)