Ha ez bekövetkezik, veszélybe kerülhet az olajellátás Szlovákiában

2022. december 6. - 10:56 | Belföld

Az Európai Unió orosz olajimportra vonatkozó embargója Szlovákiát jelenleg semmilyen módon nem érinti, mert csak az olajszállító tartályhajókra vonatkozik.

Ha ez bekövetkezik, veszélybe kerülhet az olajellátás Szlovákiában
Fotó: TASR/Jaroslav Novák - illusztráció

Karel Hirman gazdaságügyi miniszter hétfőn arról beszélt, abban az esetben kerülne veszélybe az olajellátás Szlovákiában, ha az infrastruktúra jelentősen sérülne.

„Ha valami fenyeget bennünket, az Oroszország támadásai Ukrajna területe ellen” – húzta alá Hirman, hozzátéve, ahhoz, hogy probléma merüljön fel, nem kell, hogy a Barátság kőolajvezetéken rongálódás keletkezzen.

"A probléma az, hogy az olajvezeték szivattyúinak elegendő áramra van szükségük a meghajtáshoz" – mondta, megjegyezve, hogy az Ukrajna területén bekövetkezett áramkimaradások álltak az elmúlt hetekben több esetben az olajszállítás szünetelésének hátterében.

Azzal kapcsolatban, hogy miként alakulnak majd az energiaárak a közeljövőben, a miniszter nem akart feltételezésekbe bocsátkozni. Hirman szerint egyrészt jó hír az OPEC+ szövetség döntése a jelenlegi kitermelés szinten tartásáról, másrészt viszont az olaj ára emelkedhet a kínai kereslet növekedése miatt, ami a pandémiai intézkedések enyhítése után várható.

Hirman emlékeztetett arra, hogy Szlovákiának 2015 óta már van alternatív útvonala az olaj szállítására a Slovnaft kőolajfinomítóba Horvátországon és Magyarországon keresztül. A szállító megváltoztatása és más típusú olajra való átállás azonban időt és a feldolgozási technológia módosítását igényelné.


(TASR)