Ha ez így megy tovább, hamarosan nem lesznek szlovákiai élelmiszerek az üzletek polcain - figyelmeztet a szakszervezet

2022. szeptember 22. - 16:01 | Belföld

Az Eurostat adatai szerint a háború és az energiaválság következtében az EU-ban Szlovákiában volt a harmadik legnagyobb mértékű a kenyérdrágulás, konkrétan 32 százalékkal lett magasabb az ára. Erről Milan Lapšanský, a szlovákiai pékek, cukrászok és tésztakészítők szakszervezetének elnöke tájékoztatott.

Ha ez így megy tovább, hamarosan nem lesznek szlovákiai élelmiszerek az üzletek polcain - figyelmeztet a szakszervezet
Fotó: TASR - illusztráció

Elmondta, a szlovákiai pékek ennek ellenére továbbra is veszteségesen termelnek, és veszítenek versenyképességükből a környező országokkal szemben, az állam ugyanis semmit sem tett értük a 2020-as járvány kezdete óta.

"Szlovákiában a legdrágább az élelmiszer a V4-en belül. Fontos azonban, hogy a pultokon nem a pékek, a cukrászok vagy tésztakészítők határozzák meg az árakat, hanem a kereskedők. Az élelmiszer-termelők állami támogatásának hiánya olyan súlyosan veszélyezteti a versenyképességünket, hogy nemcsak rengeteg pékség összeomlása fenyeget, hanem az is, hogy a jövőben nem lesznek újak. A földművelési tárca jelenlegi iránya Szlovákiát a külföldi élelmiszerimporttól való teljes függőséghez vezeti. A kormány programnyilatkozatában szereplő élelmiszer-önellátás sajnos csak papíron létezik, semmi köze a valósághoz” – magyarázta Lapšanský.

A szakszervezet elnöke egyúttal kiemelte, az energetikai cégek rekordnyereségeket érnek el, ráadásul a kereskedelmi láncok, amelyek az árakat szabják meg, a legnagyobb profitot termelik történetük során. „Ezzel szemben a pékek, cukrászok, tésztakészítők, a molnárok és az élelmiszeripar más ágazatai mélyen veszteségesen dolgoznak. A fogyasztók egyre drágábban vesznek kenyeret, péksüteményeket, süteményeket és tésztákat. Ez a jelenlegi földművelésügyi minisztérium és az állami vezetés paternalista politikájának eredménye a hazai élelmiszertermelőkkel szemben."

Szerinte ha az állam nem változtat ezen a beállításon, ha nem kezdi el teljesíteni a kormány saját programnyilatkozatát, és nem dolgozik Szlovákia élelmiszer-önellátásának megóvásán, akkor hamarosan nem lesznek szlovákiai élelmiszerek az üzletek polcain.


(TASR)