Ha ez a javaslat átmegy, évente akár kétszer is emelkedhetnek a nyugdíjak

2022. december 7. - 08:59 | Belföld

Évente kétszer valorizálhatják a nyugdíjakat Szlovákiában, ha a nyugdíjinfláció eléri legalább az öt százalékot. Ez a társadalombiztosítási törvény módosításából következik, amelyet a Hlas-SD képviselői terjesztettek be, kedden pedig a parlament második olvasatba utalta.

Ha ez a javaslat átmegy, évente akár kétszer is emelkedhetnek a nyugdíjak
Fotó: TASR - illusztráció

A törvényjavaslat célja, hogy a fogyasztói árak rendkívüli emelkedésére automatikusan reagálni lehessen a nyugdíjak szintjén is. A jogi norma két alapvető változást tartalmaz.

Az egyik változás annak az időszaknak a meghosszabbítása, amelyben értékelik a fogyasztói árak alakulását a nyugdíjemelést megelőző évben. A cél az infláció pontosabb figyelembevétele a nyugdíjak valorizációjánál.

A második módosítás lényege, hogy a nyugdíjakat évente ne csak egyszer, január elsején lehessen valorizálni, hanem július 1-jén is, amennyiben az első félévben a nyugdíjinfláció legalább 5 százalékos szinten lesz.

„Szeretném díjazni, hogy három év után először három kormánypárti, több független és elsősorban ellenzéki képviselőnek – beleértve az SaS-t – köszönhetően a Hlas javaslata az emberek érdekében legalább a második olvasatba került. A nyugdíjasok sokkal több segítséget érdemelnek, mint amennyit eddig a kormánytól kaptak” – jegyezte meg Peter Pellegrini, a Hlas elnöke.

Az egykori kormányfő bízik benne, hogy a kormánykoalíció többi tagja is átértékeli az álláspontját a következő ülésen, és hozzájárulnak ahhoz, hogy végül elfogadják a javaslatot.


(TASR)