Ha ez sikerül, 2 millió ember pénztárcája lehet vastagabb

Két új elképzeléssel rukkoltak elő csütörtökön a Híd képviselői, ezúttal adócsökkentéssel kedveznének a családoknak. Az egyik tervezet szerint csökkentenék a járulékot az alkalmazottak és az egyéni vállalkozók részére, a másodikkal pedig emelnék az adóalap adómentes részét. Ha minden jól megy, ez a koncepció a  jövő évi büdzsét érinti.

Ha ez sikerül, 2 millió ember pénztárcája lehet vastagabb
Facebook

Az adócsökkentés kérdéskörével foglalkozó Sárközy Irén azt hangsúlyozta, hogy az életszínvonal javulása a párt priotásai közé tartozik, és a javaslat nem csak úgy lóg a levegőben, hanem az Európai Bizottság jelentésére támaszkodik. Ez utóbbi rámutat, hogy Szlovákia költségvetése túlzottan épít a munkából származó adókra. “Örülök neki, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény megduplázását, valamint a friss házasok részére kidolgozott startkölcsönt előirányzó javaslataink sikeresek voltak, és ismét egy olyan jogszabályon dolgozunk, amely a családokat segíti” - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ivan Švejna hidas munkaügyi államtitkár hozzátette, hogy az elképzelés célja visszajuttatni az emberek zsebébe a saját pénzüket, ami szakértők szerint a gazdaság fellendüléséhez vezet. A két intézkedés kéz a kézben jár, és az adóminimum növelését fokozatosan tervezik, ami 2020-ban a létminimum 21-szeresére, majd egy évvel később 22,7-szeresére duzzadna.

Megtudtuk azt is, hogy a dolgozók 80%-át érintené ez a változás, tehát körülbelül 2 millió ember számolhatna magasabb tiszta bevétellel. A járulékcsökkenés pedig minden alkalmazott és vállalkozó helyzetére lenne hatással, azaz mintegy 2,5 millió emberre.

Švejna szerint a számítások egyelőre hozzávetőlegesek, de példaként szemléltette, hogy

egy átlagkeresettel rendelkező alkalmazott évente vagy 100 eurót spórolna a járulékcsökkentés következtében és plusz 100 euróval nőne nettó keresete az adóalap adómentes növekedésének köszönhetően. Az egyéni vállalkozók esetében a megspórolt összeg annak függvénye, mennyi járulékot fizetnek. Ha valaki a minimum összeget fizeti, évente mintegy 60 euróval kell majd kevesebbet költenie a járulékokra . 

A beterjesztők ezt azzal indokolták, hogy a rokkantbiztosítási alapban rendszeresen többlet halmozódik fel, így a csökkentés után sem jelentene gondot.

A téma ismertetői szerint a Szociális Biztosító többlettel gazdálkodik, ezért ideje foglalkozni az adócsökkentés témájával. Az intézkedés viszont közel sem lesz olcsó az állam szempontjából, 2020-ban nagyjából 220 millió eurós kiesést jelente a két javaslat.

Az SNS-es Andrej Danko pár napja jelentette be, hogy csökkentené a vállalatokat terhelő adókat. Felmerül tehát a kérdés, hogy sikerül-e a koalíciós partnereknek közös nevezőre jutni, és kompromisszum árán legalább valamelyik említett csoportnak kedvezni. A hidas politikusok elmondása szerint Peter Pellegrini kormányfő támogatását is élvezik a felvázolt kérdésben. 

(sp)