Ha felújítaná a házát és ehhez jól jönne 19 ezer euró állami támogatás, ezt érdemes tudni

2022. október 17. - 22:45 | Belföld

Október 15-én rajtolt el a legalább 10 évvel ezelőtt épített családi házak felújítási projektje, amellyek kapcsolatban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Ha felújítaná a házát és ehhez jól jönne 19 ezer euró állami támogatás, ezt érdemes tudni
Fotó: TASR - illusztráció

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) által kezelt két felhívás alapján legfeljebb 14 ezer eurós támogatást kaphatnak azok a kérvényezők, akik szerint a beruházásuk 30-60 százalékkal csökkentené az adott ingatlan energiaigényét és 19 ezer eurós hozzájárulás akkor igényelhető, ha az energiatakarékosság meghaladja a 60 százalékot. Az energiatakarékosság mértékét energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni és jelentkezni 2023 február végéig lehet.

1. A kérelmek elbírálása

Az SAŽP ügynökség a kérvényeket azok beérkezésének sorrendjében bírálja el. De ez nem azt jelenti, hogy a felhívás meghirdetése után egy-két hónappal már nincs esélye a pályázónak.

A pályázatokra február végéig (vagy a keretösszeg kimerüléséig) lehet jelentkezni. Az igaz, hogy a jelentkezéseket sorrendben bírálják el, de sokkal fontosabb, hogy a pályázó mindent pontosan kitöltsön, mint az, hogy gyorsan benyújtsa a jelentkezését.

Attól nem kell tartani, hogy az első hetekben elfogy a pénz. Ha azonban ez véletlenül mégis megtörténne, a SAŽP-nek nem okoz gondot rövid időn belül új pályázatot hirdetni ugyanerre a célra.

2. Milyen ingatlan felújítására lehet támogatást kapni?

Fontos, hogy az ingatlan a tulajdoni lapon családi házként legyen megjelölve. Nyaralót még akkor sem lehet ebből korszerűsíteni, ha abban már régebb óta lakik a tulajdonos. Az anyagi támogatás kizárólag családi ház felújítására vonatkozik.

3. Mi a helyzet a 10 évvel korábban felhúzott ingatlannal, amelyen azonban azóta több felújítás is történt?

Ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a tulajdonos megpályázza a támogatást. Szükség van azonban egy jól kidolgozott projektre, amelyből kiderül, hogy a támogatott korszerűsítés a korábbi felújítások ellenére is legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményez.

Ha mondjuk a házat korábban már tíz centi vastag polisztirollal körbeszigetelték, és a tulajdonos a támogatás keretében további szigetelést tervezne, akkor biztosnak kell lennie abban, hogy az meghozza a kívánt eredményt. Ellenkező esetben nem kapja vissza a befektetett pénzt.

Ami az újabb - 2013 után épült - házakat illeti, azokat kizárják a regisztrációból. A közlekedési minisztérium ugyanis 2013-ban módosította az épületek energiahatékonyságáról szóló rendeletet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az újabb ingatlanoknál olyan alacsony az energiaigény, hogy nagyon bonyolult lenne elérni még a szükséges energiamegtakarítás legalacsonyabb - 30 százalékos - mértékét is.

4. Milyen energetikai tanúsítványra van szükség?

A felhívás feltétele, hogy ez a dokumentum (energetický certifikát) tartalmazzon javaslatot olyan intézkedésekre, ami a házat energiahatékonyabbá teszik. Ebben az esetben az útmutatóként szolgál az építőmérnökök számára, hogy mire lehet összpontosítani a felújítás során. Ha a tanúsítvány nem tartalmaz ilyen információkat, jobb, ha az pályázatra jelentkező újat készíttet.

5. Mi történik, ha a beadvány hiányos?

Amint a kérelmező elküldi a dokumentációt, a hivatal azt a lehető leggyorsabban feldolgozza, feltölti a rendszerbe, és ha hiányzó vagy hibás dokumentumot észlel, kiegészítési, hiánypótlási vagy javítási kérelmet küld a pályázónak.

A kötelező dokumentumok listája megtalálható az obnovdom.sk oldalon, és az ügynökség alkalmazottaival személyesen is találkozhat a 10 regionális központ bármelyikén.

6. Előfinanszírozási lehetőség

Mivel a családi házak korszerűsítését utólag fizetik, érdemes egy szakértővel konzultált, hogy a potenciális pályázó számára világos legyen, a háza a kilátásba helyezett felújítással teljesíti-e a kívánt feltételeket. Ezt követően tanácsos közvetlenül a bankjánál érdeklődnie a lehetséges hitelfeltételekkel kapcsolatban. Egyes bankok már együttműködnek a SAŽP-vel és akciós termékeket kínálnak erre a célra. Ezek listáját itt találja.

(A Sme cikke alapján)