Ha a gyerek nincs még hét éves, nem kell teszt a határátlépéskor

2020. november 24. - 18:54 | Belföld

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) módosított rendelete értelmében a külföldről Szlovákiába érkező gyerekeket hétéves korukig nem kötelező teszteltetni, kivéve, ha a regionális közegészségügyi hivatal vagy az orvos máshogy határoz.

 

Ha a gyerek nincs még hét éves, nem kell teszt a határátlépéskor
Illusztráció

Eddig hároméves korig volt elhagyható a tesztelés. A Szlovákiába érkező személyek karanténkötelezettségét tárgyaló, módosított rendelet csütörtökön, november 26-án, reggel 7 órakor lép hatályba. A TASR hírügynökséget Marek Eliáš, a közegészségügyi hivatal munkatársa tájékoztatta kedden.

Ha a hét évnél fiatalabb gyerekeknél nem jelentkeznek tünetek, elhagyhatják a karantént, miután a velük egy háztartásban élő személyek karanténkötelezettsége is véget ért. Eddig három év volt a korhatár. A karantén és a tesztelés kötelezettsége alól mentesülnek azok a személyek is, akiknek Szlovákia területén van az állandó vagy az átmeneti lakhelyük, valamint az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc állampolgárai, és az elmúlt három hónapban átestek a COVID-19 betegségen. Erről egy orvosi igazolást kell felmutatniuk.

Azoknak a személyeknek, akiknek Szlovákia területén van az állandó vagy az átmeneti lakhelyük, és gyógykezelés vagy kivizsgálás céljából hagyják el az ország területét, már nem kell kivételt kérniük az egészségügyi minisztériumtól, ha a külföldi tartózkodásuk nem haladja meg a 12 órát. „Fel kell azonban mutatniuk az orvosi meghívót, vagy az utólagos igazolást a kivizsgálásról” – áll a módosított rendeletben. Ha a külföldi tartózkodás meghaladja a 12 órát, kérvényt kell benyújtani az egészségügyi minisztériumhoz a https://cestujem.standardnepostupy.sk oldalon keresztül.

Továbbra is kivételt élveznek a kritikusinfrastruktúra-működtetők alkalmazottai, valamint a sportversenyekre (TIPOS extraliga, Ice Hockey League, MOL Liga) utazó sportolók.

A kevésbé kockázatos országok listájára felkerült Írország és Szingapúr, lekerült róla Görögország. Negatív PCR teszt felmutatása esetén kivételt fognak élvezni a kötelező karantén alól az Európai Unió tagállamaiból érkező személyeken kívül az Európai Gazdasági Térség más országaiból – Nagy-Britanniából, Norvégiából, Izlandról, Liechtensteinből és Svájcból – érkezettek is.

Az ÚVZ foglalkozott az éttermek teraszainak üzemeltetési feltételeivel is. A péntektől hatályba lépő új rendelet pontosítja a vendéglátó egységek kinti részeinek meghatározását, ahol engedélyezett az ételek és italok felszolgálása.

Eszerint az éttermek kinti része az a terület, amit legfeljebb három oldalról elkerítenek.

TASR