Ha idén mehetünk a tengerhez, akkor az a horvátországi lesz. Biztató, hogy javul ott is a helyzet

2020. április 25. - 19:24 | Külföld

Horvátországban többen gyógyultak már ki az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből, mint ahányan jelenleg fertőzöttként vannak nyilvántartva - derült ki az ország válságstábjának szombati sajtótájékoztatóján.

 

Ha idén mehetünk a tengerhez, akkor az a horvátországi lesz. Biztató, hogy javul ott is a helyzet
wikipédia

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 7-tel, 2016-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és az elmúlt napban történt három halálesettel 54-re nőtt a halálos áldozatok száma. A legtöbb napi fertőzést, 96-ot, április 1-jén jegyezték fel. Az elmúlt héten 10 és 42 közé volt tehető a napi fertőződések száma. A múlt héten még volt olyan nap, amikor az esetszám meghaladta az 50-et. Az első fertőzés két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1034 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, 928-an még küzdenek a fertőzéssel. Ez a második nap, hogy magasabb az eddig felgyógyultak száma, mint ahányan jelenleg fertőzöttként vannak nyilvántartva. Pillanatnyilag 21 beteg van lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 30 213 koronavírus-tesztet végeztek.

Zágráb három lépésben, fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.

A válságstáb tájékoztatása szerint az üzletek nyitvatartását is meghosszabbítják. Azok 7-től 22 óráig lehetnek majd nyitva egy óra szünettel az eddigi 8-17 óra helyett. Az egy óra szünet alatt a dolgozóknak mindent fertőtleníteniük kell az üzletekben. Az új rendelet szerint ugyanakkor ünnepnapokon és vasárnap zárva kell tartaniuk, ez alól kivételt képeznek a benzinkutak, pékségek és trafikok.

A ruházati üzletekben nem lehet felpróbálni a ruhákat, a visszavitt árut, amennyiben az mégsem felel meg vásárlónak, a boltok kötelesek visszavenni. A munkáltatóknak a munkafelvétel előtt minden alkalmazott testhőmérsékletét meg kell mérniük, amennyiben az meghaladja 37,2 Celsius-fokot, a dolgozókat hazaküldik. Kinyithatnak a múzeumok, galériák és a könyvtárak is. A higiéniai előírások mellett ugyanakkor be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartás szabályait is, ezért száz négyzetméteren legfeljebb 15 ember tartózkodhat.

Az első lépés sikerétől függ, hogy az enyhítések további szakasza életbe lép-e. Amennyiben fertőzések száma ismét növekedni kezdene, a kormány azonnal visszaállítják a szigorításokat.

Ide tartozik a hír, miszerint Gari Cappelli, a horvát turisztikai miniszter kedden egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy már egyeztetnek Csehországgal egy turistafolyosó létrehozásáról, azoknak a turistáknak a számára, akik igazolni tudják, hogy nem fertőződtek meg a koronavírussal. Az elképzelés szerint a nem fertőzöttek, repülőgéppel vagy akár autóval is beutazhatnak Horvátországba.

MTI/444