Ha idős személyt kísérsz az oltópontra, te is kapsz egy vakcinát!

2021. április 24. - 13:46 | Belföld

Változtatást tervez az oltási stratégia szabályozásán az egészségügyi minisztérium.

Ha idős személyt kísérsz az oltópontra, te is kapsz egy vakcinát!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A tárca legújabb javaslata szerint minden 18 évnél idősebb egyén azonnal megkaphatná a koronavírus elleni vakcinát, ha 70 évnél idősebb személyt kísér el a védőoltásra.

"Bízunk benne, hogy ez elégséges motiváció lesz arra, hogy a fiatalabbak segítséget nyújtsanak szüleiknek vagy nagyszüleiknek az oltási regisztráció során"-

áll az egészségügyi minisztérium közleményében. A tárca már tényként kezeli a változást, ugyanakkor azt még nem tették közzé, hogy mikortól igényelhető a "bónusz" vakcina a kísérők számára.

A szakértők szerint mivel a COVID-19 okozta halálesetek 90 %-a a 60 év feletti korosztályt sújtja, rendkívül fontos, hogy az idősek megkapják a betegség elleni védőoltást. Peter Sabaka infektológus a krónikus szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, cukorbetegséggel, vagy autoimmun megbetegedéssel küzdők számára sem rizikós a védőoltás, sőt: a vakcina szinte 100 százalékos végzettséget ad a halálos kimenetelű COVID-19 ellen.

"Ha a beoltott személyek elkapják a fertőzést, a betegség könnyen átmegy rajtuk, hazajutnak a kórházból, vagy még csak be sem kerülnek oda" - tette hozzá Július Hodosy, a Pozsonyi Egyetemi Kórház egyik főorvosa.

(TASR/parameter)