Ha így folytatja a TikTok, akkor hamarosan Szlovákiában is elbúcsúzhatunk a közösségi platformtól

2023. január 23. - 11:52 | Tech

Betilthatják a TikTok kínai közösségimédia-céget az Európai Unióban, ha az nem tesz előrelépéseket annak érdekében, hogy megfeleljen a legújabb EU-s jogszabályoknak  – mondta Thierry Breton, belső piacért felelős uniós biztos csütörtökön a cég vezérigazgatójának még csütörtökön.

Ha így folytatja a TikTok, akkor hamarosan Szlovákiában is elbúcsúzhatunk a közösségi platformtól
Fotó: Pixabay/illusztráció

A fiatalabb felhasználókkal nagyobb felelősség jár – írta Breton a Twitter oldalán, miután online megbeszélést tartott Sou Ce Chew-val a TikTok vezérigazgatójával.

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament még 2022 elején állapodtak meg az úgynevezett "A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályról" (Digital Services Act, DSA), amelynek célja, hogy javítsa a tartalmak moderálását, hatékonyabbá tegye az álhírek elleni harcot, biztosítsa az alapvető jogokat, csökkentse a kiskorúakra gyakorolt káros hatások kockázatát, továbbá, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítson a vállalatok számára.

A DSA lehetővé teszi, hogy az unió az éves árbevételük 6 százalékáig terjedő pénzbírságot szabjon ki arra a cégre, amely nem tartja be a jogszabályt, végső esetben pedig ki is tilthatják őket az EU-ból.

Breton az online találkozón azt mondta a cég vezérigazgatójának, hogy a TikToknak mielőbb meg kell felelnie a legújabb EU-s szabályoknak. A jogszabályt pedig már jóval a szeptember 1-jei határidő előtt be kell tartania.

A vállalat elkötelezett a GDPR, a DSA és más egyéb szabályok betartása mellett - írta Caroline Greer, a TikTok szóvivője a Twitteren.


(hvg, Reuters, para)