Ha Irak nem számolja fel a szakadár kurdok bázisait, a török légierő megteszi

Törökország elvárja a szomszédos Iraktól, hogy tegyen eleget "kötelezettségének", és számolja fel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) iraki területen lévő bázisait, máskülönben Ankara folytatja az iraki légtérben végrehajtott, kurd állásokat célzó légi csapásait - közölte Hami Aksoy török külügyminisztériumi szóvivő szombaton.

Aksoy hozzátette, ha Bagdad nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor Törökország "meg fogja magát védeni". 

Pénteken az iraki külügyminisztériumba bekérték a török nagykövetet, mert a török légierő előző nap megsemmisítő csapást mért a PKK 30 hadállására az észak-iraki Szindzsár-hegységben, valamint beljebb, a török-iraki határtól mintegy 180 kilométerre található, Erbíl városától pedig délnyugatra húzódó Karadzsak-hegységben. A Karadzsak-hegység, amelyet Törökország először bombázott, az észak-iraki török légicsapások eddigi legtávolabbi célpontja is volt egyben. 

A szeparatista PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökország ellen, emberei azonban az Iszlám Állam terrorszervezet Irakból való kiűzésében Bagdad segítségére siettek. 

A török védelmi minisztérium közleményben azt felelte a vádakra: a csütörtöki támadások a PKK-nak azon bázisait célozták, amelyek utánpótlást biztosítanak a Szíria északi részén állomásozó, velük szövetséges kurd milícia, a Népvédelmi Erők (YPG) csapatainak. Ankara az YPG-t is biztonsági fenyegetésnek tartja, és attól tart, hogy sikereik felerősíthetik a Törökországban élő több mint tízmilliós kurd kisebbség függetlenedési törekvéseit.


(MTI)