Ha jövő szeptemberben kezded felsőfokú tanulmányaidat, 3000 eurót kaphatsz!

2023. augusztus 25. - 08:59 | Belföld

Az oktatásügyi minisztérium ösztöndíjprogramot készít elő. A pályázók 3000 eurós összeget nyerhetnek el a szlovákiai felsőoktatási intézményekben végzett tanulmányaik első három évében. Ezt Daniel Bútora oktatásügyi miniszter közölte a TASR-rel. Hozzátette: az ösztöndíj azokat a hallgatókat érinti, akik 2024 szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat.

Ha jövő szeptemberben kezded felsőfokú tanulmányaidat, 3000 eurót kaphatsz!
Fotó: Paraméter - archív

A minisztérium ezenkívül felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésével kapcsolatos pályázati felhívásokat készít elő a helyreállítási terv keretében – magyarázta Bútora. Olyan tevékenységeket is terveznek, amelyek a főiskolák és egyetemek népszerűsítését fogják támogatni külföldön.

A miniszter hangsúlyozta: a Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség jelenleg a belső rendszereiket értékeli. „A minisztérium nem avatkozik bele a folyamatba, csupán figyelemmel kíséri azt” – tette hozzá.

Mint elmondta, a minisztérium lassan elkezdi kiértékelni és szerződtetni a felsőoktatási intézmények épületeinek a felújításával és korszerűsítésével kapcsolatos projekteket, illetve azokat, amelyek az intézmények konzorciumba szerveződését érintik. A szerdai (augusztus 23.) kormányülésen a felsőoktatási intézmények hosszútávú fejlesztési tervezetét is elfogadták. „Elfogadása az ún. teljesítmény alapú szerződések előfeltételét jelenti, amelyek új eszközként szolgálnak a felsőoktatási intézmények jövőbeli teljesítményének tervezéséhez és azok diverzifikációjához” – közölte Bútora.

Mint elmondta: a finanszírozás átdolgozott módszertanának első változatát valószínűleg szeptember végén, október elején fogják bemutatni.

A minisztérium szakértői munkacsoportja egy nemzeti kutatási etikai kódex kidolgozásán is dolgozik. „Ez mintaként szolgálhat az akadémiai környezetben felmerülő etikai kérdések tisztázásához. Érinteni fogja például a munkaviszonyt, az alkotói tevékenységet, de az olyan érzékeny témák kezelését is, mint a mobbing/bossing, zaklatás stb. a munkahelyen vagy az oktatási folyamatban” – közölte Bútora. Hozzátette: az etikai kódex különféle korábbi kezdeményezésekre épül.


(TASR)