Ha kevés a fertőzött, akkor az AstraZeneca vakcinája csak az 50 felettieknek igazán hasznos

2021. május 13. - 14:05 | Belföld

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) közölte csütörtökön, hogy a fertőzés alacsony cirkulációja mellett az AstraZeneca vakcinájának csak az 50 feletti korosztály esetében van igazán nagy haszna.

Ha kevés a fertőzött, akkor az AstraZeneca vakcinája csak az 50 felettieknek igazán hasznos
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Arra hivatkoznak, hogy mikor kevés a fertőzött, akkor nagyon alacsony annak esélye, hogy az 50 éven aluiak megfertőződjenek, illetve meg is haljanak.

"Ráadásul a ritka, de a szokatlan vérrögökkel kapcsolatos súlyosabb esetek mindegyike a beoltott 50 alattiakat érintette" - húzták alá.

Leszögezik, hogy a Vaxzevria (AstraZeneca) vakcina hatékony eszköz a Covid-19-cel szembeni küzdelemben, ám át kellene értékelni a használatát annak érdekében, hogy minimalizálják a kockázatokat. Hozzáteszik, a vakcina haszna ugyanakkor továbbra is meghaladja a vele kapcsolatos kockázatokat.

A ŠÚKL emlékeztet, hogy a vakcina használatára a teljes szituáció ismeretében szükséges tekinteni, mely során figyelembe veszik az aktuális járványhelyzetet és más vakcinák elérhetőségét is.

Az egészségügyi minisztérium a héten bejelentette, hogy felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyag használatát azoknál, akik az első oltásra vártak. Ennek fő oka az, hogy hiány van ebből a vakcinákból. Azok, akiket az első adaggal már beoltottak, megkapják a vakcina második adagját is. Csütörtökön pedig az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) a közösségi hálón tájékoztatott arról, hogy törölte az AstraZeneca COVID-19 elleni vakcina első adagjának beadására kijelölt időpontokat.

(TASR)