Ha kíváncsi rá, mekkora lesz a 13. nyugdíja, itt kiszámolhatja

2021. október 6. - 15:29 | Belföld

A Szociális Biztosító honlapján működtetett számológéppel kiszámolhatják a nyugdíjasok, hogy mekkora 13. nyugdíjat kapnak idén – tájékoztatott Zuzana Dvořáková, a biztosító szóvivője.

Ha kíváncsi rá, mekkora lesz a 13. nyugdíja, itt kiszámolhatja
Illusztráció (Fotó: TASR)

A 13. nyugdíjat már novemberben megkapják. „A számológép egyszerűen működik, elég beírni, hogy mekkora havi nyugdíjat kap az illető, majd az 'azonnal kiszámol' mezőre kell kattintani és megjelenik a 13. nyugdíj összege - tette hozzá a szóvivő.

Nemcsak euróban, hanem más pénznemekben is ki lehet számolni az összeget, a külföldről érkező nyugdíj átszámításához az Európai Központi Bank és a Szlovák Nemzeti Bank 2021. szeptember 1-jén érvényes árfolyamait használja a biztosító.

„A Szociális Biztosító automatikusan fizeti novemberben a 13 nyugdíjat, nincs szükség kérvényezésre” - hangsúlyozta Dvořáková. A 2021-es 13. nyugdíj maximális összege 300 euró lesz, azok kapják, akiknek 218,06 eurónál alacsonyabb a nyugdíjuk. Minél magasabb a nyugdíj, annál alacsonyabb a 13. nyugdíj-kiegészítés: a legkisebb összeg 50 euró lesz. 50 eurót azok kapnak, akiknek a havi nyugdíja 912,51 euró vagy ennél több.


TASR/para