Ha Klus nem lép vissza, majd Hegerék visszahívják

2023. március 24. - 16:55 | Belföld

A kormány visszavonja Martin Klus parlamenti képviselő jelölését az Európai Számvevőszékbe (ECA), hacsak ő maga meg nem teszi ezt – jelentette be Eduard Heger megbízott miniszterelnök, és hozzátette, elvárja Klustól, hogy visszalépjen.

Ha Klus nem lép vissza, majd Hegerék visszahívják
Martin Klus (Fotó: TASR)

Eduard Heger szerint Martin Klusnak magának kellene visszalépnie, és szavai szerint ezt elmondta neki is a mai nap folyamán. "Úgy gondolom, ezt megteszi, de ha mégsem, akkor összeül a kormány, és visszavonja a jelöltségét" - húzta alá.

Az Európai Parlament (EP) költségvetés-ellenőrző bizottsága szerdán azt javasolta a plenáris ülésnek, hogy ne hagyja jóvá Martin Klus szlovák jelölt tagságát az Európai Számvevőszékben.

Tomáš Zdechovský cseh EP-képviselő a költségvetés-ellenőrző bizottság tagjaként már kilenc éve jár a bizottság üléseire, de állítása szerint még sosem élt át olyat, mint szerda kora este. Eddig ugyanis nem történt olyan, hogy egy jelölt a Számvevőszék tagságára egy szavazatot se kapjon a bizottságtól. Martin Klusszal pedig ez történt, egyetlen képviselőt sem győzött meg a szakmai rátermettségéről.

Az Európai Számvevőszék tagjainak tapasztalatokkal kell rendelkezniük számvizsgálás terén, függetlenségükhöz pedig nem férhet kétség. Klus viszont hivatását tekintve politológus, korábban az SaS tagja volt, és semmilyen pénzügyi vagy számvizsgálói pozícióban nem tevékenykedett.

Az EU-ról szóló szerződés értelmében minden tagállam jelöltethet valakit az Európai Számvevőszékbe, a tanács és az EP konzultációját követően pedig hat évre annak tagjává válhat. Szlovákia előző tagjának, Ladislav Balkónak a mandátuma 2022 májusában járt le.

(TASR/parameter)