Ha kockázatosnak ítélt országból tér vissza Szlovákiába, elég, ha a kezelőorvosát értesíti

2020. november 9. - 16:04 | Belföld

Az Ukrajnából Szlovákiába érkező személyeket hétfőtől letesztelik a határon. A szűrővizsgálatot antigén teszttel végzik el. További változás, hogy ha valaki vörös besorolású, vagyis kockázatosnak ítélt országból tér vissza Szlovákiába, már nem kell külön jelentkeznie a regionális közegészségügyi hivatalban, de továbbra is házi karanténba kell vonulnia. Ez a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) aktuális rendeletéből következik.

Ha kockázatosnak ítélt országból tér vissza Szlovákiába, elég, ha a kezelőorvosát értesíti
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az ukrán-szlovák határátkelők közül a felsőnémeti (Vyšné Nemecké) marad nyitva. A határátkelőt 7:00 és 19:00 között lehet igénybe venni. Miután az Ukrajnából Szlovákiába érkező személyt letesztelték a határon, kötelezően karanténba kell vonulnia, majd öt nap után PCR teszttel végzett szűrővizsgálatnak is alá kell vetnie magát. A teherforgalmat nem korlátozzák. A nagyszelmenci (Veľké Slemence) határátkelőt lezárták. Az ubľai határátkelőn csak a 7,5 tonna tömeget meg nem haladó gépjárművek haladhatnak át. Ezt a határátkelőt azok vehetik igénybe, akik csak átutaznak Szlovákián, vagy az ÚVZ rendeletében felsorolt valamelyik kivétel alá tartoznak, illetve speciális kivételt kaptak.

Ha valaki vörös besorolású, vagyis kockázatosnak ítélt országból tér vissza Szlovákiába, elég, ha a kezelőorvosát értesíti, illetve regisztráltatja magát a korona.gov.sk oldalon keresztül, mielőtt házi karanténba vonulna. A regionális közegészségügyi hivatalokhoz automatikusan eljut majd az információ.

A Szlovákiában élő és a szomszédos államokban dolgozó ingázók esetében megszűnt a 30 kilométeres limit. Hétfőtől kivételt fog élvezni a karanténkötelezettség alól minden olyan személy, akinek szomszédos állam területén van a munkahelye. Ezt a körülményt ugyanakkor igazolni kell.

Azok számára, akik a szomszédos államokban élnek és Szlovákia területén dolgoznak, továbbra is érvényben marad a 30 kilométeres limit. Ugyanez vonatkozik a szomszédos államokban élő szlovák állampolgárokra is, vagyis Szlovákián belül nem utazhatnak 30 kilométernél távolabb a nyitva lévő határátkelőtől.

A Csehországban élő és Szlovákiában tanuló, vagy Szlovákiában élő és Csehországban tanuló diákoknak a határon fel kell mutatniuk egy az oktatási intézmény által kiállított igazolást arról, hogy nappali tagozatos képzésen vesznek részt.

TASR