Ha Kolíkovát visszahívják, a Za ľudí kilép a koalícióból – állítja Sulík

2021. május 9. - 15:02 | Belföld

A Za ľudí párt vasárnap a Facebookon közzétett egy olyan álláspontot, amelyben kiállt minisztere mellett.

Ha Kolíkovát visszahívják, a Za ľudí kilép a koalícióból – állítja Sulík
Mária Kolíková (TASR)

Az OĽaNO mozgalom tagjai hétfőn a parlament rendkívüli ülésén nem csatlakoznak a Smer és Hlas párt tagjaihoz, és nem fognak a Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter elleni bizalmatlanság kifejezése mellett szavazni.

Az RTVS O 5 minut 12 című műsorában ezt Peter Kremský (OľaNO) erősítette meg. Kolíková szerint azonban ez még nem elegendő.

Az ellenzék több felmerült gyanú miatt akarja visszahívni Kolíkovát. A miniszter az MK REAL társtulajdonosa. Ennek a cégnek a vezetőjét, Kolíková féltestvérét a bíróság tavaly majdnem 16 ezer eurónyi sikkasztás miatt ítélte el.

A Kolíková család másik családi társasága pedig több megrendelést is elnyert az RTVS-től vagy a Nová scéna színháztól, abban az időben, amikor Kolíková államtitkár volt.

A miniszter testvére, Michal Kolík pedig üzletet folytat egy férfival, aki az Igazságügyi Minisztériumnak adott bérbe épületet.

Az Igazságügyi Minisztérium vezetője minden vádat tagad.

A héten Kolíková több beszélgetést is folytatott az egyes pártokkal. Peter Kremský azt állítja, az OľaNO-t nem győzte meg.

„Az OĽaNO egy korrupcióellenes mozgalom, ezért nyertük meg a választásokat. Nem csukhatjuk be a szemünket a kétértelműségek előtt“

– mondta Kremský.

„Magyarázatot kérünk a családi vállalkozások kapcsán felmerülő gyanúval kapcsolatban, eddig nem voltunk elégedettek a válaszokkal“ – tette hozzá.

Ennek ellenére az OĽaNO nem csatlakozik a Smerhez. Kremský az ellenzék kezdeményezését tisztességtelennek tartja.

Szerinte a Smer megnyilvánulása nem a korrupció elleni harcról szól, sokkal inkább a volt rendőrfőkapitány, Milan Lučanský bosszújáról, aki az eperjesi büntetés-végrehajtási intézetben lett öngyilkos.

Kolíková ma megerősítette a TA3-ban, hogy délután találkoznia kell Heger miniszterelnökkel.

Esély van arra is, hogy a miniszterelnök visszahívja őt.

Peter Pellegrini pártja szintén Kolíková visszahívása mellett szavaz.

Erik Tomáš (Hlas) képviselő szerint Kolíkovának már Lučanský halála után távoznia kellett volna a posztjáról.

A Markíza Na telo című műsorában Richard Sulík, az SaS vezetője is kiállt Kolíková mellett.

„A miniszter leváltása esetén a Za ľudí kilépne a koalícióból“

– mondta. Ezért Sulík úgy gondolja, hogy a hétfői rendkívüli ülésen semmi sem fog történni.

Ellenkezőleg, a Smer alelnöke, Juraj Blanár azt állítja, hogy ha az OĽaNO korrupcióellenes pártnak tartja magát, akkor el kell bocsátaniuk Kolíkovát. „Kíváncsiak vagyunk, hogyan fognak szavazni“ –tette hozzá Blanár a Na telo című televíziós műsorban.

(aktuality.sk)