Ha Kollár lenne Sulík, ő bizony elfogadná az  OĽaNO javaslatait

2022. augusztus 19. - 18:53 | Belföld

Az OĽaNO-nak több javaslatai is van, amiket a kormánypártok szombati (augusztus 20.) találkozóján akar ismertetni az SaS-szel, de ezeket egyelőre Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő nem ismertette a nyilvánossággal. Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke viszont kijelentette, Richard Sulík SaS-elnök helyében elfogadná azokat.

Ha Kollár lenne Sulík, ő bizony elfogadná az  OĽaNO javaslatait
Boris Kollár (TASR)

Kollár hozzátette, a helyzet megoldása nem az ő pártján vagy a Za ľudín múlik. „De itt már nem kettejükről van szó, meg az egójukról, hanem Szlovákiáról” – jelentette ki Sulíkról és Igor Matovičról (OĽaNO). „Két pártelnökről van szó, hát legyen eszük” – tette hozzá Kollár a gazdasági helyzetre és az energiaválságra utalva.

Kollár szerint az OĽaNO-nak számos javaslata van és Sulík helyében elfogadná azokat. Matovič lehetséges távozása kapcsán megjegyezte, ha Heger kormányfő nem mondana le, akkor a kormány működőképes lenne, de a konfliktus csak áttevődne a kormányból a törvényhozásba, mivel az OĽaNO elnöke parlamenti képviselő lenne. Rámutatott arra is, nem járja, hogy az SaS-nek ez már a második ilyen jellegű feltétele.

Heger nem gondolja, hogy a szombati megbeszélés lesz az utolsó, és reméli, a koalíciós partnerek tudatosítják a felelősségüket. A négyes koalíció megőrzésén kívül minden más forgatókönyvet elutasít. A kormány átalakításával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, minden csere lelassítja a beindított folyamatokat. „Stabil kormányra van szükség, ezen dolgozom. Mindent megteszek, hogy stabilitást nyújtsak a polgároknak, és stabilitást a parlamentnek” – jelentette ki.

Megismételte, hogy több javaslattal érkezik a megbeszélésre, mivel az SaS eddig nem ismertette az új koalíciós szerződésre vonatkozó tervezetét. Az SaS Matovič távozására vonatkozó feltételéről azt mondta, utána sem lenne meg a kormánypárti többség, nem működne a parlamenti matematika. Azt viszont nem tisztázta, arra gondol-e, hogy Matovičcsal együtt az OĽaNO is otthagyná a kormányt, vagy kormányfőként ő nyújtaná be a lemondását.

Szombaton (augusztus 20.) tartják a kormánypárti megbeszélések következő fordulóját. A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. Fő feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽaNO ezt elutasítja.

TASR