Ha koronavírusos vagy, ha nem, nincs több karantén március 20-tól!

2023. március 10. - 11:52 | Belföld

Március 20-tól eltörlik az ötnapos kötelező karantént a koronavírusra pozitívan tesztelt személyekre vonatkozóan.

Ha koronavírusos vagy, ha nem, nincs több karantén március 20-tól!
Fotó: TASR - illusztráció

Az erre vonatkozó döntést a Közegészségügyi Hivatal az egészségügyi minisztériummal és a szakmai konzíliummal egyeztetve hozta meg – közölte pénteken Ján Mikas országos tiszti főorvos.

„Csehország hasonló intézkedést vezet be. A betegség jelenleg nem igényel kötelező elkülönítést az aktuális változatai, valamint a fertőzésen átesettek, és/vagy teljes körűen beoltottak aránya miatt. A COVID-19 a gyakorlatban így eléri az egyéb akut légúti megbetegedések szintjét, amelyekkel szemben az emberek saját maguk védekeznek, tekintettel a saját egészségükre, valamint a veszélyeztetett csoportok védelmére” – magyarázta.

Mikas bejelentette, hogy a rendelet hatályon kívül helyezéséről a jövő hét folyamán bővebben tájékoztatnak.

Kiemelte, hogy a felső légutak eltakarásáról szóló rendeletet egyelőre nem szüntetik meg. „Jelenleg még indokolt, még mindig viszonylag magas az akut légúti megbetegedések előfordulása” – szögezte le.

A reszpirátor használata jelenleg kötelező az egészségügyi intézmények és a szociális intézmények dolgozóinak és látogatóinak, az orvosi várótermekben lévő betegeknek és a gyógyszertár vásárlóinak.


(TASR)