Ha koronavírusról van szó, Kína akár 87 százalékosat is tud hazudni a hivatalos adatokról

2020. július 17. - 15:08 | Külföld

A kínai Vuhanban január és március között történt koronavírus-fertőzések akár 87 százaléka is kimaradhatott a hivatalos adatokból egy új kutatás szerint, mely a brit Nature tudományos lap aktuális számában jelent meg.

Ha koronavírusról van szó, Kína akár 87 százalékosat is tud hazudni a hivatalos adatokról
Fotó: TASR/AP

A kutatást kínai orvosok egy csoportja végezte, akik az új koronavírus tavaly év végi megjelenésének helyszínén, a kínai Vuhan városban dolgoznak. Azt találták, hogy a március 8. előtti fertőzések 53-87 százalékát - köztük tünet nélküli vagy enyhe tünetekkel járó esetek - nem számolták az igazolt esetek közé.

Mivel ezek az esetek nem kerültek napvilágra, így a vírus reprodukciós rátáját csak 0,28-ra tették, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan kevesebb mint egy másik embernek adta tovább a vírust, ami arra utalt, hogy hamarosan el is múlik a járvány.

Ezzel szemben a vírus terjedésének első hónapjaiban a reprodukciós ráta 3,54 volt a szakértői ellenőrzésen átesett tanulmány szerint, ez az arány pedig jóval magasabb, mint a SARS vagy a MERS elnevezésű, az új koronavírus rokonai közé sorolt koronavírusoké.

Abban az időszakban a kínai kormány irányelvei alapján a tünetmentesek, annak ellenére, hogy laboratóriumi tesztekkel bizonyították a fertőzésüket, nem számítottak az "igazolt esetek" közé, amíg nem mutattak klinikai tüneteket.

Lehetséges, hogy a tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató esetek számításon kívül hagyása kisebbítette veszélyt, amelyet az új koronavírus jelent, ez pedig befolyásolhatta más országok védekezési stratégiáját is.

A járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Vuhan áprilisban bevallotta, az eddig beismertekkel ellentétben 1290-nel több koronavírusos áldozatról tudnak.

MTI

Címkék: Kína, Vuhan, koronavírus